Column: Dit jaar ga ik het helemaal anders doen

Ik vind dat het vandaag, de eerste vrijdag van 2022, nog net kan en wens u daarom een heel gelukkig nieuw jaar. We hebben weer een coronajaar overleefd en kijken gezamenlijk hoopvol uit naar wat 2022 ons zal brengen.

Zo’n nieuw jaar, een nieuw begin, geeft altijd een bijzonder gevoel. Dat is op zich best gek want de tijd loopt gewoon door zoals altijd en de jaarwisseling van het oude naar het nieuwe jaar is niet anders dan welke willekeurige middernacht op iedere andere dag in het jaar.

En toch voelt het anders. Veel mensen hebben op oudejaarsavond op tv gekeken naar een cabaretier of een of andere bekende Nederlander die geheel vermomd een liedje zong met een masker op. Om 00.00 uur hebben we een proost uitgebracht op het nieuwe jaar, gaven we onze familie een dikke knuffel en de vrienden die langs waren gekomen een boks of elleboog want normaal contact, dat kan in deze tijden even niet. Vervolgens hebben we naar buiten gekeken naar het vuurwerk dat eigenlijk niet afgestoken had mogen worden maar eerlijk is eerlijk, het was wel weer erg mooi en het hoort er eigenlijk ook wel een beetje bij.

Op 1 januari worden we een beetje katerig wakker, of vanwege de alcohol en het late naar bed gaan, of omdat we de loterij ook deze keer niet hebben gewonnen. Dat was slechts aan een paar gelukkigen in Wieringerwaard en Callantsoog voorbehouden.

Er ligt er een heel nieuw jaar voor ons. Wat gaat het brengen? Juist die onwetendheid biedt ons een geruststellend gevoel. Het nieuwe jaar biedt namelijk volop kansen. We kunnen een streep zetten onder alle slechte gewoontes en in het nieuwe jaar een verbeterde versie van onszelf zijn. Goede voornemens noemen we dat. Al vind ik dat altijd wat gemakzuchtig, ‘goede daden’ zou beter zijn want pas wanneer we de daad bij het woord voegen vindt er verandering plaats.

We kennen onze eigen slechte gewoontes maar al te goed. Afvallen staat bij de meeste Nederlanders ieder jaar met stip op 1. Meer wandelen, minder op de telefoon kijken, op tijd naar bed gaan, ‘dry january’, meer tijd doorbrengen met vrienden en familie, een opleiding afronden, wat vaker de fiets pakken, schulden afbetalen, meer sporten, opa en oma wat vaker bezoeken, minder vlees eten en natuurlijk stoppen met roken. De lijst van mogelijkheden is lang want we zijn maar mensen en slechte gewoontes horen nu eenmaal bij ons.

We weten echt wel wat we eigenlijk anders zouden moeten doen en 1 januari is de dag dat we daar collectief mee gaan beginnen. Of toch maar 2 januari want we moeten natuurlijk eerst even een dagje bijkomen. Tsja, ook lastig want 2 januari valt op een zondag dus zullen we dan maar op 3 januari beginnen? Ook dat is een slecht idee want de kinderen hebben nog kerstvakantie en dan is het echt niet te doen om te beginnen met een gezonder en beter leven. Nee, laten we dus maar een weekje later beginnen wanneer de kinderen weer naar school gaan.

Voor de meeste mensen gaan de goede voornemens dus pas in op maandag 10 januari en zo heeft één van onze slechte gewoontes alweer de kop opgedoken. Uitstellen uitstellen uitstellen. Ook ik doe daar vrolijk aan mee.

De goede voornemens gaan voor de meeste mensen dus precies één week voor ‘Blue Monday’ in. Dat is volgens wetenschappers de meest deprimerende dag van het jaar en die valt dit jaar op 17 januari. Het is een maandag. Voor een hoop mensen toch al niet de populairste dag van de week. Maar het is ook nog eens donker, koud en waarschijnlijk nat buiten. De vakantie is nog maanden ver weg maar het is ook de dag dat velen van ons zich realiseren dat de voorgenomen verbeteringen aan onszelf, de goede voornemens, eigenlijk al zijn mislukt.

We zijn eigenlijk al kansloos voordat we zijn begonnen. Toch wil ik graag positief afsluiten. Al heeft zelfs het woord ‘Positief’ tegenwoordig een negatieve betekenis gekregen. Het jaar 2022 ligt voor ons als een leeg canvas, we kunnen er nog alle kanten mee op. Laten we er nou samen iets moois van maken. Met een beetje meer begrip en verdraagzaamheid voor elkaar komen we een heel eind.

Ik wens u een jaar van goede gezondheid en een beetje geluk. Misschien wint u dan wel de loterij.

Bas Burlage

Avatar foto
Bas Burlage was tot en met augustus 2022 actief op de redactie van Noordkop Centraal.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):