Column: Beemsterboer op weg naar rode kaart?

Er zijn helaas bestuurders die bijzonder eigengereid zijn en niet uitblinken in het voeren van dialogen met betrokkenen. De burgemeester van Schagen bijvoorbeeld. Eugeen Hoekstra schreef erover. Maar er is ook een ex-wethouder van Schagen die freewheeler-gedrag vertoont. Hij doet wat hemzelf het beste lijkt en in zijn straatje te pas komt. Waart er soms een virus in het gemeentehuis rond dat het oordeelsvermogen van deze bestuurders heeft aangetast? Het lijkt erop dat bestuurders veel ruimte krijgen om zulk gedrag te vertonen. Vaak worden ze niet gecorrigeerd door degenen die dat zouden moeten doen.

Het lijkt wel of de geschiedenis zich herhaalt. Gedeputeerde Jelle Beemsterboer die zonder af te stemmen op zijn collega’s in het Provinciehuis loze beloftes doet. Hij blijkt het niet nakomen van beloftes nog niet te zijn afgeleerd.

In Zwaagdijk-West wil de provincie 120 flexwoningen voor statushouders en spoedzoekers bouwen. De provincie is namelijk bezig met dezelfde landelijke crisis als waar de burgemeester van Schagen zich mee bezighoudt. De opvang van vluchtelingen. De inwoners van Zwaagdijk-West willen beslist niet dat er een dergelijke opvanglocatie komt en de gemeente Medemblik steunt ze daarbij. Die vindt de komst van een dergelijk complex onacceptabel. Omwonenden betitelen hun woongebied zelfs als een mogelijk ‘afvoerputje van Medemblik’.

Blijkbaar achtte onze ex-CDA wethouder maar nu BBB gedeputeerde de tijd rijp om met de omwonenden in gesprek te gaan. Tijdens dat gesprek met de inwoners stelde hij ze gerust en beloofde dat het plan niet door zou gaan. Hij kon blijkbaar de verleiding niet weerstaan om ze naar de mond te praten. Net als in Callantsoog. Als echte BBB populist wilde hij ze te vriend houden door ze dat te vertellen. Enkele dagen later moest hij zijn beloftes intrekken. Zijn imago liep een enorme deuk op. Maar nu kwam hij er niet zo gemakkelijk vanaf. Het was nog net geen motie van treurnis maar het scheelde niet veel. Hij kreeg de gele kaart en daarmee het voordeel van de twijfel. Nog steeds heeft hij geen vervolggesprek met de in hem teleurgestelde bewoners gehad. Hij lijkt ze niet meer onder ogen te durven komen. De omwonenden betitelen hem als een falende bestuurder.

Vijf jaar geleden, in 2017, nodigde de gemeente Schagen inwoners van Callantsoog uit om te praten over een bouwplan voor jongeren aan de Denneweg dat ten koste zou gaan van openbaar groen. Veel Callantsogers gaven gehoor aan de oproep want er kwamen meer dan 200 belangstellenden op af. CDA wethouder Jelle Beemsterboer was aanwezig en vertelde toen dat er nog geen concrete plannen waren en bovendien zei hij ook dat indien de meerderheid van de aanwezigen tegen het bouwen aan de Denneweg zou zijn er niet gebouwd ging worden.

Beemsterboer bracht het zelfs in stemming en vroeg de aanwezigen wie er vóór de ontwikkeling van een dergelijk bouwplan waren, waarna 10-15 mensen hun hand opstaken. Vervolgens vroeg hij niet wie tegen was. Maar de stemming liet niets aan duidelijkheid te wensen over. Het plan van Beemsterboer was met deze volksraadpleging duidelijk afgewezen. Beemsterboer meldde dan ook dat hij zoveel weerstand niet had verwacht. Op zijn verzoek was echter een (informeel) democratisch besluit genomen. Toch bleek hij zich er niets van aan te trekken want in hetzelfde jaar presenteerden hij en de Wooncompagnie een bouwplan voor de bouw van woningen aan de Denneweg. Dat wilden de bewoners echter niet. Beemsterboer had dus gelogen en liet daarmee zien dat hij geen democraat was. Helaas keurde de gemeenteraad deze handelswijze goed. Je kunt je dan ook afvragen in hoeverre de raad de belangen van de Callantsogers behartigde.

Het arrogante, onbetrouwbare gedrag van Beemsterboer kun je zien als minachting van de Callantsogers die bij de bijeenkomst waren. En hoe hij nu is omgegaan met de Zwaagdijkers getuigt daar ook van. Heeft de BBB wel goede bestuurders aangesteld die voor de belangen van haar kiezers opkomen? Als Beemsterboer nog een gele kaart van PS krijgt is het waarschijnlijk een exit voor de man uit Tuitjenhorn. Het is te hopen dat hij zijn medebestuurders niet heeft besmet met het freewheelers virus…

Avatar foto
Kees Zwaan is vast columnist van Noordkop Centraal.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
7 antwoorden
 1. Jac
  Jac zegt:

  Kees maakt zich meer druk om gebrek aan parkeerplaatsen voor pension t Zwaantje van zijn neefje denk ik. Na de bijeenkomst in Callantsoog werd het snel duidelijk dat er wel veel mensen voor het bouwplan aan de Denneweg waren. Een enkele bewoner van de Denneweg die er net kwam wonen maakt er drukte over.

 2. Frits
  Frits zegt:

  Helaas zijn geld en toerisme heilig Jac. Callantsogers zouden hun huis ook aan mensen uit de gemeente Schagen kunnen verhuren i.p.v. dit te verkopen.

 3. DB
  DB zegt:

  Natuurlijk zijn we blij dat er mensen zijn die in oplossingen denken maar mogelijke oplossingen leg je dan voor en probeer daar een draagvlak voor te vinden. En de bewuste, nog jonge, politicus zou er goed aan doen de mening is aan te horen van burgers met veel en veel meer levenservaring in plaats van maar door te drammen.

 4. Frits
  Frits zegt:

  Met die woningen zijn woningzoekenden geholpen. Het probleem was onder andere dat woningen door toeristen werden gekocht. Jongeren die in Callantsoog wilden blijven wonen zouden zo nooit kans maken op een woning. Waarom zou je hier een probleem van maken en de woningnood blijven ontkennen? Wees blij dat er nog mensen zijn die in oplossingen denken.

  • Dick
   Dick zegt:

   In een bestuurskamer een plan smeden is makkelijk.
   Met burgers een aanvaardbare oplossing vinden lijkt echter erg moeilijk voor sommige bestuurders…

   • Henk
    Henk zegt:

    Precies. En dergelijke prutsers mogen nu namens BBB in de provincie zitten.
    Stront drijft, zegt men wel eens.

  • Jac
   Jac zegt:

   Met de nu gebouwde woningen zijn enkele woningzoekenden geholpen, lang niet allemaal.
   De woningen die gekocht zijn door rijke Moffen staan nog steeds leeg, er is enkel een inschrijving gedaan zodat er zg gewoond wordt. Gemeente Scahgen heeft boter op het hoofd en vind dit voldoende, verdere controle is niet nodig. Diep triest, het dorp, zeker de kern, wordt onleefbaar gemaakt op deze manier.

Reacties zijn gesloten.