Column: Alberto Stegeman ontmaskert zorgcowgirl

De zorg blijft een zorgenkindje en dat vooral omdat het marktmechanisme steeds meer vat krijgt op de uitvoering van zorg. Het lijkt erop dat Jan en alleman zomaar een zorgbedrijf kunnen beginnen. Ook in de zorg voor kwetsbare ouderen is er sprake van grootscheepse beunhazerij.

Enige tijd geleden deed Alberto Stegeman onderzoek naar de misstanden in een particulier verzorgingshuis in Dordrecht. Oud medewerkers van het zorgbedrijf en familieleden van mensen die er werden verzorgd hadden bij Stegeman aan de bel getrokken. Bij de politie en de Inspectie Gezondheidszorg hadden ze helaas nul op het rekest gekregen wegens onvoldoende bewijs. Twee van Stegeman’s medewerkers meldden zich als vrijwilligers bij het verzorgingshuis en filmden het een en ander met een verborgen camera. 

Er bleek nogal wat aan de hand te zijn bij de twee tehuizen van zuster Norma Rother, die samen met haar zoon Ryan de directie vormt. De veelal demente bejaarden worden zeer onheus bejegend. Als kleine kinderen ontvangen ze standjes van een jong meisje als ze hun bord niet leegeten. De Stegeman-vrijwilliger mocht een oude vrouw geen glas water geven, hoewel ze er uitdrukkelijk om vroeg. Ze moest eerst braaf haar bordje pap leeg eten. Medicatie werd gegeven door onbevoegden. Zelfs insuline werd geïnjecteerd door mensen die er niet toe bevoegd waren. Soms lag een bewoner tot twee uur ‘s middags op bed en werd dan niet verschoond. Medicatie werd soms helemaal niet gegeven. Bedlegerige mensen die last van doorligplekken hadden kregen geen adequate verzorging. Zuster Norma behandelde volgens een oud-medewerkster decubituswonden met dettol en alcohol. 

Het eten in de instelling was ronduit slecht. Het broodbeleg bestond slechts uit jam en pindakaas. Soms aten de ouderen drie dagen achter elkaar goedkope kant en klare pannenkoeken. In 2019 legde de Inspectie de instelling een ‘last onder dwangsom’ op. Het bedrijf moest toen het een en ander aan de zorg verbeteren maar blijkbaar is dat totaal niet gelukt. 

Stegeman confronteerde zuster Norma met zijn bevindingen. Ze belde meteen zoon Ryan op, die zich even later meldde. Terwijl zijn vriend alle medewerkers van het programma aan het filmen was, ontkenden moeder en zoon de misstanden in hun tehuizen in alle toonaarden. Vervolgens suggereerden ze dat het racisme was dat Stegeman dreef om hun bedrijf in de spotlights te zetten. Toen de zuster er genoeg van had liep ze weg en voegde Stegeman toe ‘fuck you’.  

Dat er door zuster Norma bezuinigd wordt op maaltijden en personeel is waarschijnlijk te wijten aan een negatief financieel resultaat in 2020. De BV van Norma en Ryan Rother leed 182.000 euro verlies. Toch betaalden ze zichzelf respectievelijk 53.000 en 45.000 euro aan salaris uit. De accountant verklaart in de jaarrekening dat ‘de continuiteit’ van het bedrijf niet vanzelfsprekend is. met andere woorden: de BV zal wel failliet gaan.

Het is te hopen dat de Inspectie deze particuliere instelling waar zo grof met onze bejaarde medemensen wordt omgesprongen snel sluit. Maar ik denk dat dit probleem veel groter is en dat er in heel Nederland ouderen onheus worden bejegend. Het gaat dan om ouderen die niet meer voor zichzelf kunnen opkomen en een gemakkelijk slachtoffer zijn voor zorgcowboys. Een ook in de Kop van Noord-Holland zijn zulke zorgcowboys en -girls te vinden. Misschien wel bij jou in de straat…

 

Kees Zwaan


Publicatiedatum: 16 november 2021
Categorie: Column
Kees Zwaan is vast columnist van Noordkop Centraal.Reageer op dit artikel
2 antwoorden
 1. Dochter
  Dochter zegt:

  1 van de grote problemen is de Inspectie Gezondheidszorg zelf daar begint het gedonder al, de Tehuizen of ,,Zorginstellingen,, krijgen een ,,Tikje op de vinger,,en kunnen weer vrolijk verder Kees.
  In het geval van Zuster Norma , die is ook al eerder onder de loep genomen!
  In veel huizen word commentaar niet op prijs gesteld, of zelfs bezoekverbod opgelegd.
  Klachten onder tafel geveegd en ga zo maar door.
  Dit gebeurt in hier ook in de Noordkop.
  Er gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen , dus gebeurt ook s,nachts !
  Dit constateer ik niet alleen, maar mede met oud klasgenoten die hun ouders ook in Instellingen wonen , het is vaak om te janken en zeeeeer verdrietig.
  Leve onze Overheid , die gaat nog meer inperken en bedankt he… Kabinet Rutte.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: