Carrièreswitch? Maak gebruik van deze tips

In de afgelopen maanden zijn er veel mensen geswitcht van baan. Dat is niet heel gek, want heel Nederland heeft al een hele poos te maken met personeelstekort. In andere woorden: als je al zat te denken aan een andere baan dan is dit misschien wel hét moment, omdat er zoveel vacatures te vinden zijn.

Weet je echter niet zeker wat voor werk je zou willen doen? Of heb je andere twijfels hierbij? In dit artikel lees je enkele tips die je kunt gebruiken bij het overwegen van een carrièreswitch. Misschien kom je wel bij een vacature executive assistant of een vacature in de detailhandel terecht!

Weet waar je blij van wordt en wat je kunt en kent

Natuurlijk is het geen must om van baan te veranderen wanneer je goed op je huidige werkplek zit. Omdat er momenteel echter zoveel vacatures zijn, is het wel goed om daar eens naar te kijken op het moment dat je toch al een beetje twijfelt over je baan. In je zoektocht naar een nieuwe carrière is het goed om te weten waar je hart ligt, waar je blij van wordt. Juist nu er zoveel keuze is, is de kans groot dat je ergens kunt werken waar je hart sneller van gaat kloppen.

Misschien heb je wel een aantal vaardigheden dat je goed kunt en weet je op basis daarvan wat je waard bent voor een bedrijf, maar weet je nog niet goed welke functie daarbij past. In dat geval is het aan te raden om een beroepskeuzetest te doen. Dergelijke testen vind je gewoon online en zijn vaak gratis in te vullen. Op basis van je kennen, kunnen en wensen kom je vervolgens te weten welke banen geschikt voor je zouden zijn.

Maak gebruik van LinkedIn voor vinden van nieuwe baan

Het kan ook zeker zo zijn dat je maar wat goed weet wat je zou willen doen of in welke branche je zou willen werken. Misschien wil je wel aan de slag gaan als personal assistant Amsterdam of op een andere plek in Noord-Holland. Met die informatie kun je online op zoek gaan naar een passende vacature. Dat kan in Google, maar je kunt ook al gerichter op zoek gaan via een sociaal medium zoals LinkedIn. LinkedIn is immers hét zakelijke medium voor online netwerken.

Het grote voordeel van een platform zoals LinkedIn is dat er ontzettend veel wordt gepost over openstaande vacatures, evenals verhalen van mensen die misschien al werkzaam zijn in de branche waarin je aan de slag wil gaan. Ook kun je er netwerken met mensen met interessante functies waar je meer over zou willen weten en is het dé plek om zelf te laten weten dat je open staat voor een baan. Ook andere social media kanalen zoals Twitter, Instagram en Facebook kunnen je helpen om een stapje dichterbij je droombaan te komen.

Zorg ervoor dat je in ontwikkeling blijft met o.a. cursussen

Wist je dat de mens beschikt over soft en hard skills? Soft skills zijn de eigenschappen die je kunt gebruiken voor meerdere functies. Ben je bijvoorbeeld erg sociaal en heb je een groot gevoel voor creativiteit? Die eigenschappen zijn niet specifiek gericht op één baan of één vakgebied maar kunnen bij meerdere banen worden ingezet. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal voor een personal assistant Amsterdam maar passen ook goed bij baan als receptionist(e).

De hard skills zijn de eigenschappen die je wél nodig hebt voor een specifieke vacature of functie. Weet je bijvoorbeeld eenmaal in welke branche je aan de slag wil gaan dan kan het zijn dat je een cursus of opleiding moet doen om je hard skills voor die functie of die branche te versterken. Zo maak je meer en sneller kans op een baan binnen jouw wensen én kunnen. Het is sowieso goed om te laten zien dat je open staat voor verdere opleidingen, cursussen of workshops om zo te laten zien dat je gedreven bent.

Ga in gesprek met een loopbaancoach voor switch

Wanneer je niet tevreden bent op de plek waar je nu werkt, maar je ook niet echt weet wat voor werk je wél zou willen doen, kan het lastig zijn om een carrièreswitch te maken. Gelukkig is het niet onmogelijk om er in zo’n geval alsnog achter te komen waar je blij van gaat worden op het gebied van werk. Hoe je dat doet? Simpel: door in gesprek te gaan met een loopbaancoach in de regio of op afstand online.

Het enige nadeel is dat je hier voor moet betalen. Maar: de kans op het vinden van een baan die bij je past, is vervolgens wel erg groot. Zo’n coach kan je namelijk net de handvatten geven waar je naar op zoek bent. Zo helpt een loopbaancoach je met het ontdekken van je talenten en een baan die daarbij past. Ook heeft een coach vaak al een groot netwerk waar jij misschien gebruik van kunt maken als je op zoek bent naar een passende vacature executive assistant of een andere baan.

Avatar foto
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: