Camera diafragma op huis in Sint Maartensbrug

SINT MAARTENSBRUG – Op het kruispunt van de Grote Sloot en Sint Maartensweg staat een groot diafragma van een camera als monument voor de fotografen gebroeders Niestadt. Het monument, onthuld in 1997, is gemaakt door Harold op ten Berg in opdracht van de gemeente Zijpe en Noord Hollands Dagblad.

“Het is een mooie weergave van alles waarvoor de gebroeders Willem en Lubert Niestadt stonden. Het is het diafragma. Dat is een heel essentieel onderdeel bij een camera”, aldus Rutger Jan Bredewold in de 40e aflevering van ‘Zien wat je bekijkt’.

In de beginjaren, toen de gebroeders Niestadt begonnen met hun fotografie, was het diafragma iets bijzonders omdat daardoor het licht geknepen kon worden. De gebroeders Niestadt waren eigenlijk kronikeurs van het dagelijks leven. Er is een collectie van 80.000 foto’s van de gebroeders aanwezig in het Zijper Museum

Het monument is sober uitgevoerd. Men kan er doorheen kijken en ziet dan het geboortehuis van de gebroeders Niestadt.

De kunstserie ‘Zien wat je bekijkt’ is gemaakt naar een idee van Rutger Jan Bredewold en Joop Luten. Het camerawerk en montage waren in handen van Joop Luten.

(Foto’s en video: Joop Luten en De Niestadt Beeldbank – Zijper Museum)

Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):