Breezandse krijgt enige erfstuk moeder terug

BREEZAND – Selma van der Wal uit Breezand heeft onverwachts een tastbare herinnering van haar jong overleden moeder gekregen.

Op een foto na had zij nooit een tastbare herinnering aan haar moeder in bezit gehad. Tot afgelopen weekend, toen ze werd gebeld door de moeder van een jonge magneetvisser uit Julianadorp, die een verroeste kluis met daarin onder meer twee trouwringen had opgevist.

“Of ik een H. van der Wal kende die aan de Bassingracht in Den Helder heeft gewoond. Ik zei: dat is mijn vader, joh!”

Om te controleren of Selma inderdaad erfgename van H. van der Wal is, kreeg ze de vraag of ze de trouwdag van haar ouders kon noemen. Die datum staat namelijk gegraveerd in de opgeviste trouwringen.

“Dat wist ik niet meer”, bekent Selma. “Maar ik heb het nagevraagd bij m’n zus, en de datum klopte.”

Selma, destijds rond de 17 jaar oud, woonde niet meer thuis toen een inbreker zich rond 1973 toegang verschafte tot haar ouderlijk huis aan de Bassingracht.

De inbreker haalde een deel van de buit uit het kistje, om de rest van de geroofde spullen met kistje en al in het water van de Westgracht te gooien. Daar werd het donderdag door de 12-jarige magneetvisser Noa Wanders opgehengeld.

Inmiddels heeft ze de sieraden, behalve de twee trouwringen ook een broche en een hangertje, naar de juwelier gebracht om ze schoon te laten maken.

Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: