Bouwplannen zijn druppels op een gloeiende plaat
Loopt Schagen achter de feiten aan? Ik bedoel de bouwwoede waardoor een aanwas ontstaat van aanvragen voor een vergunning. Verwerking kost veel tijd, tijd die de bouwers niet hebben. Maar wethouder Jelle Beemsterboer wil zelf ook aan de bak. Hij wil verschillende bouwprojecten opstarten in de kernen maar dat gaat niet zomaar.
Ook hiervoor zijn bestemmingsplannen nodig, de stedenbouwkundige moet er naar kijken en de grondexploitatie behoeft aandacht. Dat loopt spaak zo en dus heeft het college besloten een extra projectleider aan te stellen. Kosten 90 duizend euro. Door wie op te brengen? De kosten worden in de grondprijs meegenomen.
Er ligt een target van 950 nieuwbouwwoningen tot 2020. Wordt deze gehaald? We kijken naar de cijfers van het CBS. 2013: 72 woningen; 2014: 220; 2015: 123; 2016: 94; 2017: 118; 2018: 45 in het eerste kwartaal. Totaal 672. Nog te gaan tot en met volgend jaar: 278 woningen. Gaat het lukken?
Er is een aantal woningbouwprojecten in het afgelopen kwartaal opgestart: Remmerdel in Warmenhuizen, Veluweweg in Waarland. Daarnaast staan er bouwprojecten in de planning (Burgerbrug, Dirkshorn, Schagerbrug, Sint Maarten, Petten en Warmenhuizen ) die nog in uitvoering moeten worden gebracht.
De gemeente ziet ook dat de druk op de bouwsector toeneemt en dat de bouwvakkers niet zijn aan te slepen en concludeert dat dit negatieve gevolgen kan hebben op het bouwtemp. Ik zeg erbij dat krapte leidt tot prijsstijgingen die afnemers niet kunnen betalen omdat ze hun hypotheek, die ze voor de poort van de hel hebben kunnen wegslepen, niet willen openbreken. Was het in de afgelopen jaren de economische crisis die voor faillissementen in de bouw zorgde, nu zijn dat de stijgende bouwkosten.
Daardoor dreigen bouwprojecten in het hele land stil te vallen. De Noordkop zal geen uitzondering hierop zijn. De Rabobank is niet optimistisch. De bank ziet een afname van het aantal bouwvergunningen, waardoor het aantal te bouwen nieuwbouwwoningen stagneert. Het is dus de vraag of de target in Schagen gehaald zal worden als de markt zo krap blijft.
De sociale woningbouw in Schagen kan ook wel een opsteker gebruiken. De oogst is niet groot. In 2013 leverde Wooncompagnie 15 eengezinswoningen in Nes-Noord en 18 aan de Nijverheidsstraat op. In ’t Zand 24 appartementen. In 2014 geen enkele woning. In 2015 16 woningen aan de Roosstraat, in 2016 19 eengezinswoningen aan de Hofstraat en in 2017 7 eengezinswoningen in Nes-Noord. Totaal 99 woningen. Dit jaar zijn tot dusver 48 appartementen opgeleverd aan de Beethovenlaan in Schagen.
Gelukkig zijn er bouwplannen in de maak voor sociale woningbouw. Er komen sociale huurwoningen in de stad Schagen. Ik noem locaties als Westerpark (30), het winkelcentrum Waldervaart, Sportlaan en Regioplein. Voor Callantsoog zijn er plannen voor huurwoningen aan de Denneweg en woningen aan de Abbestederweg (20). Denneweg en Westerpark met 30 huurhuizen lijken wel hard te zijn. Worden met deze plannen jongeren en ouderen goed bediend? Vooral bij deze groepen is de woningnood het grootst.Â
Het coalitieakkoord rept over 300 nieuwbouwwoningen per jaar. Dit is flink meer dan de bouwcijfers in de afgelopen jaren. Opvallend is dat in hetzelfde akkoord het bouwrijp maken van Muggenburg-Zuid niet wordt genoemd. Blijkbaar staan de projectontwikkelaars niet te dringen, wat ik bijna niet kan geloven.
Wethouder Beemsterboer mikt op toestemming van de provincie om ook buiten de rode contouren te mogen bouwen. Dit is vooral van belang voor de dorpen. Aan zijn bouwdrift valt niet te twijfelen. Hij laat bestemmingsplannen maken voor potentiële bouwlocaties waarvoor nog geen aanvraag is gedaan. Bestemmingplannen op bestelling. Gekker kan je het niet krijgen, jawel in Schagen kan het.
Eugeen Hoekstra
Â
Â
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal