Bouwen in centrum niet zonder risico

SCHAGEN – De schade aan de Christoforuskerk door heiwerkzaamheden op de Gedempte Gracht in Schagen is veel groter dan eerder gedacht. Uit een rapport van Pronk Bouw blijkt dat de schade oploopt tot tegen de € 200.000,-. 

In de kerk en de naastgelegen pastorie zijn door heiwerkzaamheden voor nieuwe appartementen op de Gedempte Gracht 54 scheuren ontstaan. Enkele oudere scheuren zijn groter geworden. 

Herstel bij monument extra kostbaar

Herstel van de schade is vooral kostbaar, omdat de kerk een rijksmonument is. Als de schade wordt hersteld, dan zal het orgel in de kerk moeten worden beschermd tegen stof en vuil. Ook moet een steiger worden gebouwd om bij de hogere schades te kunnen komen. 

Niet alleen de kerk heeft schade gemeld. Ook naastliggende panden hebben schade opgelopen. Panden zijn verzakt en er zijn meerdere scheuren gemeld. 

Een van de panden met schade is het pand van Eyecare Brilservice Deutekom. Daar klemmen deuren en is een deel verzakt. “Wij hebben er 100% vertrouwen in dat het door de aannemer wordt opgelost”, meldt Han Deutekom. 

Ook het pand van Kruidenier Stam is beschadigd. Deuren klemmen en op verschillende plaatsen zitten scheuren en laat verf los. “Ik heb er weinig vertrouwen in dat de schade wordt vergoed”, reageert Willem Jan Stam. 

Ruzie met de buren

Het nieuwe appartementencomplex aan de Gedempte Gracht wordt gebouwd door Bakker Bouw uit Schagen in samenwerking met projectontwikkelaar Rotteveel. Eerder was ook Stam betrokken bij het bouwplan. De twee partijen gingen uit elkaar toen het bedrag dat Stam moest betalen voor zijn gedeelte plotseling veel hoger bleek te worden. 

Stam en de projectontwikkelaar stonden vorig jaar tegenover elkaar bij de rechter. De projectontwikkelaar wilde Stam aan de overeenkomst houden, maar volgens de rechter blijkt uit niets dat er een overeenkomst was. Ook de eis van de ontwikkelaar dat Stam moet terugkeren aan de onderhandelingstafel werd door de rechter afgewezen.

Bakker Bouw mocht heien

Bakker Bouw kreeg van de gemeente Schagen een vergunning om in het centrum van de stad te heien. Dat meldt de gemeente Schagen. 

In de vergunning die door de gemeente is afgegeven, is geen voorschrift voor het heien opgenomen. Die mogelijkheid is er wel, maar de gemeente maakte de inschatting dat dat voor deze werkzaamheden niet nodig was. 

Ook een controle tijdens de heiwerkzaamheden was voor de gemeente geen aanleiding om nadere vragen of eisen te stellen. 

De gemeente ziet voor zichzelf verder geen rol in de zaak. “De aannemer is aansprakelijk voor schade die tijdens de bouw ontstaat”, meldt de gemeente. Voor dit soort schades moeten aannemers verplicht een Constructie All Risk (CAR) verzekering afsluiten. 

Zie ook: Stam wint zaak over bouwplan Gedempte Gracht

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. Dirk
    Dirk zegt:

    En heeft de gemeente dit ook aangegeven bij de ondernemer voordat deze begon met heien?
    Dus is de gemeente in gebreke door het afgeven van een vergunning zonder vooraf een bouw inspectie en kan deze niet neerleggen bij de aannemer zijn CAR verzekering.
    Dan is er geen kennis hoe e.e.a. werkt…..

Reacties zijn gesloten.