Beroep Red de Wieringermeer verworpen

MIDDENMEER – De rechtbank Noord-Holland heeft deze week het beroep van Stichting Red de Wieringermeer tegen het verlenen van een omgevingsvergunning voor een tweede datacenter van Microsoft op Het Venster in Middenmeer om procedurele redenen verworpen.

Red de Wieringermeer had beroep aangetekend tegen het sterk verminderen van de testtijd van de nooddiesel generatoren, waardoor de stikstofdepositie in duinen langs de kust veel lager uit zou komen en de brandveiligheid op Agriport onvoldoende gewaarborgd zou zijn.

De rechtbank stelt dat deze actiegroep geen bezwaar mocht maken tegen de stikstofdepositie langs de kust, omdat zij natuurbescherming niet als doel in haar statuten heeft opgenomen. Ook mag zij niet opkomen voor brandveiligheid op Agriport.

Red de Wieringermeer heeft daar, volgens bestaande wetgeving, geen belang bij, “omdat zij op Agriport geen bedrijf in eigendom heeft”, aldus de rechtbank.

De actiegroep is wel verheugd dat ze door de rechtbank als ‘belanghebbende’ partij in deze rechtszaak wordt bestempeld. Dat werd door zowel de provincie als Microsoft namelijk sterk betwist.

Daarnaast heeft de rechtbank in haar uitspraak uitdrukkelijk bevestigd dat de provincie en niet de gemeente de juiste overheid is, die een omgevingsvergunning voor dit soort hyperscale datacenters mag verlenen. Eerdere vergunningen voor de vestigingen van Google en Microsoft op Agriport zijn wel door de gemeente verleend, totdat LTO Hollands Kroon daar bezwaar tegen maakte.

Red de Wieringermeer vraagt zich op basis van deze uitspraak van de rechtbank af of deze twee bestaande datacenters nu wel met de juiste vergunning in bedrijf zijn.

Avatar foto
De bron van bovenstaand bericht is Regio Noordkop, de publieke lokale omroep voor de gemeenten Den Helder en Hollands Kroon. Regio Noordkop is mediapartner van Noordkop Centraal.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
6 antwoorden
 1. Frits
  Frits zegt:

  De stichting moet dus zijn naam veranderen in Red de Noordkop/Noord-Holland.
  De rechtbank moet zich op de inhoud richten en geen paarse krokodillen loslaten.

 2. Jan Willem
  Jan Willem zegt:

  Geld regeert !

  Tal van onderzoeken wijzen uit dat deze datacenters niet goed voor de stikstof en het milieu zijn.
  Ook verbruiken ze mega veel stroom en schoon drinkwater voor de koeling.
  Hoe gaan ze dat uitleggen aan mensen die al een jaar op een stroomaansluiting van hun nieuwe huis zitten te wachten ?

  Zoals gezegd het grote geld gaat voor moraal en de gezondheid. Wat nou stikstof , kopen ze toch gewoon een paar boerderijen op ! No problem.
  Schiphol bezit ook al vele stukken land in noord holland met boerderijen en met een uitstootvergunning. Die ze gebruiken om Schiphol uit te breiden.
  Mensen word wakker !!!!

  • Robbert
   Robbert zegt:

   Liever dat geld regeert dan tiepjes als jij die de klok hebben horen luiden, maar de klepel maar niet kunnen vinden.

   Allemaal zaken die ergens een raakvlakje hebben op een hoop vegen en dan keihard roepen dat het een groot complot is.

  • Henk
   Henk zegt:

   Beste Jan Willem,
   Wat is volgens jou dé oplossing dan?
   Zonder een dergelijke datacenter had je je (meer dan domme) bericht niet kunnen posten.

Reacties zijn gesloten.