Beeld lost langzaam op als een suikerklontje

WIERINGERWERF – “Het beeld ‘De maaier’, gemaakt door Theo van Reijn, is van zandsteen. Wat je ziet is dat het slijt. Langzamerhand wordt het steeds gladder. Het is eigenlijk een heel langzaam suikerklontjes oplosproces”, constateert beeldend kunstenaar Rutger Jan Bredewold. 

Het beeld is in 1942 geplaatst in het centrum van Wieringerwerf. Het is een vakkundig en authentiek met beitel en hamer geklopt. Kundig en mooi gedaan. Het beeld stelt een heldhaftige manfiguur voor die een maaibeweging maakt. Een stijl die je veel tegenkwam bij beelden in de voormalige Oostbloklanden.

De man staat op klompen en heeft een touw om zijn wijde broek. Maar hij ziet er erg vitaal uit. Dat symboliseerde de vitaliteit van het volk. 

Tot slot geeft Rutger Jan in deze 77e aflevering van ‘Zien wat je bekijkt’ nog een advies aan de gemeente voor onderhoud. Twee van de vier lampen die het beeld verlichten functioneren niet. In één lamp zit een houten plank en de ander ziet eruit als een vissenkom. 

De kunstserie ‘Zien wat je bekijkt’ is gemaakt naar een idee van Rutger Jan Bredewold en Joop Luten. Het camerawerk en montage waren in handen van Joop Luten.

(Video: Joop Luten)

Joop Luten is als vrijwilliger actief voor de redactie van Noordkop Centraal. Joop maakt veel nieuwsvideo's en richt zich daarnaast op politiek en cultuur. Samen met Rutger Jan Bredewold maakt hij de kunstserie 'Zien wat je bekijkt' voor Noordkop Centraal TV.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: