Acht jaar cel voor doden vrouw Tuitjenhorn

TUITJENHORN – De 71-jarige man uit Tuitjenhorn, die eind 2023 zijn vrouw om het leven heeft gebracht, krijgt een celstraf van 8 jaar opgelegd. Dat heeft de rechter in Alkmaar besloten.

De man bracht op 22 december 2023 zijn echtgenote in de slaapkamer om het leven door haar te wurgen. Dit gebeurde nadat zij had verteld dat zij niet langer van hem hield en de relatie die zij met een andere man had, niet wilde beëindigen.

De verdachte heeft bekend dat hij haar om het leven heeft gebracht. In een notitie op de telefoon van de verdachte is een afscheidsbrief gevonden, waarin hij zegt dat hij afscheid neemt van iedereen en het slachtoffer met zich meeneemt.

Volgens een psycholoog die de verdachte heeft onderzocht, is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft een persoonlijkheidsstoornis die emotionele beperkingen voor hem meebrengt. Hierdoor leidde de afwijzing door het slachtoffer en de dreigende verlating bij hem tot heftige emoties die hij niet kon reguleren of verminderen.

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte het slachtoffer om het leven heeft gebracht door haar te wurgen. Naar het oordeel van de rechtbank is dat niet met voorbedachte raad gebeurd, omdat er geen bewijs is dat de verdachte de afscheidsbrief al voor het doden van zijn vrouw heeft geschreven. De rechtbank spreekt hem dan ook vrij van moord.

Op basis van de bekentenis van de verdachte, een proces-verbaal van de politie en een rapport van de forensisch patholoog, acht de rechtbank doodslag bewezen.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):