Aanmelden voor Open Monumentendag

In het weekend van 10 en 11 september zijn de Open Monumentendagen. In stad en dorpen van gemeente Schagen doen veel monumenten en musea mee. Veelal met gratis toegang. In de grote kerk op de Markt 23a in Schagen komt een historische markt en kinderactiviteiten. “Het programma is nog onder voorbehoud, toch is het nu al handig iets te weten”, zegt wethouder Simco Kruijer. “Want reeds nu vraagt de gemeente aan bewoners van een monument om zich te melden, als zij het leuk vinden om hun deuren te openen dit weekend.”

Wethouder Kruijer ziet graag zoveel mogelijk belangstelling voor Open Monumentendag. Niet alleen van bezoekers, maar ook van deelnemers. Vandaar dat hij ook bewoners van monumenten wil oproepen om mee te doen. Het thema van dit jaar is Duurzaamheid. Dat woord bestond vroeger nog niet, maar duurzaam gedrag hadden de mensen vroeger echt wel. Bijna niets werd verspild. Iets moest al kapot zijn en niet meer te herstellen voordat de mensen het weggooiden. Ook bouwmaterialen werden hergebruikt. In de kerk komen verschillende ‘kraampjes’ van erfgoedorganisaties, waar men meer kan leren over archeologie, monumenten en erfgoed. Maar ook zijn er experts op het gebied van duurzaamheid, aan wie men verduurzamingsvragen kan stellen. Voor de kinderen geeft ‘Rembrandt van Rijn schilderles, kunnen zij scherven plakken om zo terug te vinden hoe een vaas of pot eruit heeft gezien en archeologische spelletjes, zoals voorzichtig ophalen wat in de grond zit.

Ook onder voorbehoud is er rond Schagen veel te doen. Zoals een fietstocht langs monumenten, een wandelroute en het luisteren naar lezingen over archeologie, duurzaamheid en het slot Schagen.  De historie is te beleven, bijvoorbeeld met knikkerzakken naaien in museum Vreeburg. In de dorpen is ook veel te zien, zoals bij Molen De Hoop in ’t Zand. Daar kan men tijdens de Open Monumentendagen meer leren over de werking van de molen en begint er een fietstocht door De Zijpe. Tijdens de Open Monumentendagen hebben belangstellenden de mogelijkheid om veel monumenten te bezoeken. Ook het Zijper Museum en museum Eenigenburg zijn gratis toegankelijk, en verschillende kerken en molens. In augustus komt het programma op de website te staan www.openmonumentendag.nl.

Aanmelden monument

Bent u zelf eigenaar of bewoner van een monument en vind u het leuk om uw pand te tonen aan geïnteresseerden? Dan kunt u uw monument ook aanmelden voor de Open Monumentendagen.  Dit kunt u doen via erfgoed@schagen.nl.

Avatar foto
Dit bericht is afkomstig van de gemeente Schagen. Meer weten? Kijk op www.schagen.nl.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: