Aanbeveling informateur: Oost-west variant

Er moeten in de kop van Noord-Holland 4 gemeenten komen. Schagen, Harenkarspel en Zijpe kunnen fuseren tot één nieuwe gemeente. Datzelfde geldt voor Niedorp, Wieringen, Wieringermeer en Anna Paulowna. Den Helder en Texel kunnen zelfstandig blijven. Dat advies heeft informateur Nico Schoof vrijdagmiddag meegegeven aan de gemeenten in de regio.

Schoof heeft de afgelopen weken gesproken met colleges en gemeenteraden van de 9 gemeenten in de Noordkop. Hij presenteerde zijn bevindingen vrijdag aan het eind van de dag tijdens een bijeenkomst in De Kampanje in Den Helder.

De oost-west variant kwam al eerder ter sprake. De gemeente Niedorp liet enkele weken geleden weten zich voor die variant sterk te maken. Veel bewoners zien echter meer in een fusie met Schagen en Harenkarspel. Uit een internetpoll op www.rondjeniedorp.nl blijkt dat ruim 60% van de Niedorpers wil fuseren met die twee gemeenten.

De gemeenten in de kop van Noord-Holland gaan de komende maanden aan de slag met de aanbevelingen van de informateur.

Nog voor de zomer zullende gemeenteraden moeten aangeven of ze achter de aanbevelingen van Schoof staan. Daarna volgt een inspraakperiode van enkele maanden. In de herfst moet een definitieve beslissing worden genomen. Daarna moeten de provincie en het ministerie zich nog over de fusieplannen buigen.

In de aanbevelingen staat verder dat de 9 gemeenten in de kop van Noord-Holland gezamenlijk om uitstel van de verkiezingen moeten vragen. Die moeten worden uitgesteld tot het najaar van 2011. De fusies zouden op 1 januari 2012 in moeten gaan.

Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):