Onderwijs geen panacee voor leefbaarheid

SCHAGEN – De gemeente Schagen ziet onderwijs niet als oplossing voor de leefbaarheid van de dorpen, maar als een belangrijke pijler binnen de lokale gemeenschap. Dat betekent niet dat elke kern per se een volledige school in een eigen gebouw hoeft te hebben, maar onderwijs moet wel zo veel mogelijk dichtbij blijven.

In de Kadernota Onderwijs 2026-2029 wordt benadrukt dat schoolgebouwen flexibel en breed inzetbaar moeten zijn. Onderwijs is allang niet meer alleen een klaslokaal met een bord en stoelen. Zeker bij inclusief onderwijs is extra ruimte nodig voor bijvoorbeeld een verzorgingsplek, een rustige snoezelruimte, begeleiding op maat of goed toegankelijke toiletten. De gemeente staat ervoor open om die ruimte te bieden, ook als dat betekent dat ze buiten de standaardregels moet denken.

Officieel ligt de opheffingsnorm voor basisscholen nu op 62 leerlingen. Maar die grens is niet heilig, vindt de gemeente. Het gaat niet alleen om aantallen, maar ook om kwaliteit. Want wat echt telt, is dat kinderen goed onderwijs krijgen en daar maken de schoolbesturen zich hard voor.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):