Zorgen om huurbevriezing

SCHAGEN – De dertien woningcorporaties, waaronder Wooncompagnie, die samenwerken in het verband Thuis Noord-Holland Noord (Thuis NH Noord), maken zich ernstige zorgen over de aangekondigde huurbevriezing voor 2025 en 2026 in het voorjaarsakkoord.

Hoewel de maatregel op het eerste gezicht huurders lijkt te helpen, heeft zij in de praktijk ingrijpende gevolgen voor de woningbouw en de verduurzamingsopgave in de regio. De corporaties waarschuwen dat hierdoor cruciale investeringen stil kunnen vallen.

Voor de dertien Noord-Hollandse corporaties betekent het coalitieakkoord naar verwachting een verlies van circa 655 miljoen euro aan inkomsten over een periode van tien jaar. Hierdoor kan de nieuwbouw van 2.400 sociale huurwoningen de komende jaren zeker niet doorgaan. Ook kan dit betekenen dat 7.200 woningen niet kunnen worden gerenoveerd en verduurzaamd. Dit blijkt uit een eerste berekening, melden de corporaties in een gezamenlijk persbericht.

De corporaties roepen de Tweede Kamer op om de maatregel te heroverwegen en in plaats daarvan gerichte ondersteuning te bieden aan huurders met een laag inkomen. Alleen met voldoende investeringsruimte kunnen woningcorporaties blijven bijdragen aan het oplossen van de wooncrisis.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
2 antwoorden
  1. Sander
    Sander zegt:

    Het lijkt me goed als het mes aan 2 kanten zou snijden. De burgers snakken naar een huurbevriezing met de almaar stijgende kosten. Aan de andere kant worden de woningstichtingen ook geconfronteerd met almaar stijgende kosten en belastingen. Wellicht moeten zij juist een verlaging krijgen van de winstbelasting. Deze gelden kunnen dan weer geïnvesteerd worden in onderhoud en nieuwe betaalbare sociale huurwoningen. De woningstichtingen moeten meer terug kunnen keren naar hun oorspronkelijke taken, met inspraak van de huurders zelf.

    Beantwoorden
  2. Peter
    Peter zegt:

    Waarom moet het toch dubbel op? Niet alleen de huren worden bevroren. Ook de huurtoeslag gaat omhoog. En wie draaien er voor op? De werkenden gaan meer belasting betalen en de mensen die voor een sociale huurwoning in aanmerking komen moeten nog langer op een huis wachten, want er gaat minder gebouwd worden. Ook aannemers in de bouw zullen hier niet blij mee zijn. Dit is zinloze symboolpolitiek.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):