Schagen werkt aan Warmteprogramma
SCHAGEN – De gemeente Schagen werkt aan een toekomst zonder aardgas. Dit jaar start de gemeente met het warmteprogramma, waarin wordt bepaald welke wijken als eerste overstappen op duurzame warmte.
Het programma bouwt voort op de transitievisie warmte uit 2021 en houdt rekening met nieuwe wetgeving en netcapaciteit. Samenwerking met woningcorporaties en netbeheerders is hierin belangrijk.
Inwoners en belanghebbenden worden betrokken via een participatietraject. De gemeente wil ervoor zorgen dat plannen haalbaar, betaalbaar en breed gedragen zijn.
De gemeenteraad blijft actief betrokken bij de uitwerking. In 2026 moet het warmteprogramma definitief zijn, zodat Schagen stap voor stap aardgasvrij kan worden.
Inwoners kunnen meedenken over het aardgasvrij maken van de gemeente. Dat kan via samen.schagen.nl.
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Hmmm, ik heb moeite met vage termen als: “Een toekomst zonder aardgas”, “Warmteprogramma”, “Duurzame warmte”, “Transitievisie warmte”, “Aardgasvrij”. Veel te veel bla, bla, chocoladevla naar mijn smaak.
Ook ik vind het belangrijk om, waar mogelijk, van fossiele brandstoffen af te stappen. Dat betekent dat we in de praktijk vooral gaan overstappen op duurzaam opgewekte elektriciteit uit windmolens en zonnepanelen. Echter, daarvoor moet ons elektriciteitssysteem wel betrouwbaar zijn. Onze elektriciteitsvoorziening moet ook ’s nachts en bij windstilte kunnen worden gewaarborgd. Dat betekent, denk ik:
Opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit: Elektriciteitsoverschotten moeten we opslaan om deze later weer te kunnen gebruiken als er tekorten zijn. Ik verwacht dat overheden en netbeheerders dit probleem gaan oplossen door te investeren in middelgrote, decentraal geplaatste buurtbatterijen. Dat lijkt mij in ieder geval een betere oplossing dan overal kleine batterijen bij mensen thuis.
Kleine piekcentrales op aardgas: We kunnen wat mij betreft aardgas gebruiken in relatief kleine piekcentrales om elektriciteit op te wekken, maar alleen op momenten dat er werkelijk tekorten zijn. Mede hierom is een kreet als “aardgasvrij” een veel te kortzichtige en dogmatische benadering in de energietransitie. Vergeet ook niet dat van alle fossiele brandstoffen aardgas de minst schadelijke is. Nog steeds niet duurzaam natuurlijk, maar een stuk minder schadelijk dan een kolencentrale. Bovendien draait een kolencentrale bijna continu op optimaal vermogen, terwijl een gasgestookte piekcentrale alleen bij een stroomtekort aan gaat.
Eerst alleen nieuwe woonwijken aardgasvrij bouwen: Nieuwe woonwijken zouden prima aardgasvrij kunnen worden gebouwd, mits er in een buurtbatterij, een toekomstbestendig distributienet en eventueel ook een kleine piekcentrale wordt geïnvesteerd. Sta eventueel toe dat huiseigenaren, als ze echt per se op gas willen koken, een gastank kunnen aansluiten, maar ga voor die enkeling geen dure gasinfrastructuur in de straat aanleggen. Bestaande woonwijken van het gas halen is een heel andere opgave.
Bedrijven ook richting aardgasvrij: Veruit het meeste aardgas wordt door bedrijven gebruikt, die daar vanwege grootverbruikerskortingen ook nog eens veel minder voor hoeven te betalen. Doe in ieder geval ook iets aan de verduurzaming van bedrijven en focus niet alleen op het aardgasvrij maken van huishoudens.
“Ik juich echter nieuwe technieken en innovaties toe !”
Haha, wat een doorzichtige poging om jezelf niet als conservatieve negatieveling te framen. Maar intussen wel als een conservatieve negatieveling een lijst aan innovaties en technieken af lopen zeiken… Met allerlei claims als ‘bewezen’ en ‘blijken’ die helemaal niet kloppen.
De moraal van het verhaal is dat (de huidige) zonnepanelen/windmolens/electrische auto’s/warmtepompen/etc nog maar aan het begin van hun ontwikkeling staan. Dus (nog) niet het eindproduct dat de oplossing is om van fossiel af te gaan. Je kan het eerste vliegtuig ook niet met die van deze tijd vergelijken.
Wat elektrische auto’s betreft zit je er overigens compleet naast. Jij verspreidt hier allang weerlegd ‘nieuws’ dat in bepaalde kringen waar men niet van verandering houdt populair is.
Een elektrische auto is bij de productie inderdaad vervuilender dan een brandstofauto. Maar die achterstand wordt bij het rijden ruimschoots ingehaald. Na 40.000km is een elektrische auto schoner. En dit gaat alleen maar beter worden omdat, komtie weer, de ontwikkelingen van batterijproductie (en recycling) snel gaan.
Jouw opmerking dat “Bewezen is dat een electrische auto op een reis naar Oosterijk net zo vervuilend is als een diesel.” is dus alleen waar als de elektrische auto gloednieuw is. Laat in Nederland het aantal nieuwe auto’s nou net heel erg laag zijn…
“Warmtepompen en boilers op stroom blijken ook nog niet efficient genoeg en gaan in het Nederlandse klimaat minder lang mee dan vooraf aangenomen.”
Als je in een slecht geïsoleerd huis woont en/of je gebruikt weinig stroom dan klopt dat. Meer en meer huizen worden goed geïsoleerd en vanwege de stap van fossiel naar elektrisch zal het verbruik omhoog gaan, dus probleem opgelost.
Ik ben het overigens helemaal met je eens dat de transitie veel te snel gaat en dat de overheid een onbetrouwbare partner is als het gaat om subsidies etc. En dat de bijbehorende hoge kosten voor teveel mensen niet op te brengen zijn.
Ha Frans
https://www.wyniasweek.nl/elektrische-autos-zijn-enorm-milieuvervuilend-en-zullen-altijd-te-duur-blijven/
Serieus? Wynia? Weggestuurd bij Elsevier wegens onzinverhalen.
Misschien kan je nog bij Blckbx wat ‘feiten’ vinden die jouw mening bevestigen?
Iets objectiever, de ANWB. Die behartigt belangen van alle autorijders
https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/hoe-duurzaam-zijn-elektrische-autos
Maar ga je terugkomen op m’n andere punten of was dit het?
Dit zijn geen verhalen die Syp zelf geschreven heeft Fransie
Beter opletten en lezen !
Jij vind dat onzin verhalen, schreef hij misschien niet in de lijn van zijn ” onafhankelijke” werkgever. Dan wordt je net als links vaak doet geframed.
Waar staat trouwens dat hij is weggestuurd ? En is dat wel waar !
Het handelen van een andere mening blijft moeilijk voor je !
Jij hebt jouw feiten ik de mijne …deal with it !
Alternative facts, Freek? Check (standaard reactie 1).
Maar je blijft maar om de hete brij heen draaien (standaard reactie 2) met links/rechts-geneuzel (standaard reactie 3) en persoonlijke aanval (standaard reactie 4) om maar niet op de kern van de zaak in te hoeven gaan.
Ik snap het wel hoor. Afzeiken is nu eenmaal veel makkelijker dan constructief meedoen en veranderingen accepteren is voor veel mensen heel lastig.
Succes met het achterhoedegevecht en geniet van deze mooie zonnige dag!
Excuses voor de typfoutjes. Te dikke vingers 😉
Weer een overwegend linkse gedachtegoed.
Gezond verstand zegt dat het volledig afhankelijk worden van stroom een heel slecht en onbetrouwbaar plan is.
Ligt de energievoorziening plat, ligt heel Nederland plat.
Energiemaatschappijen atoppen al met het bouwen van zon en windparken omdat de levensduur van windmolens op zee ( zout , water, zon ) met 10 jaar verkort blijkt. Ook zonnepanelen brengen minder op dan verwacht en benodigen ook meer onderhoud en reparaties dan vooraf aangenomen
De belastingbetaler betalen deze reparatie en vervangkosten in de vorm van stijgende overheidssubsidies.
De energietransitie heeft een verkeerde afslag genomen.
Namelijk een verdienmodel voor aandeelhouders in de energiebuisines.
Ooit een succesvolle lobby van deze sector.
Bewezen is dat een electrische auto op een reis naar Oosterijk net zo vervuilend is als een diesel.
Men staart zich blind op het hebben van gern rokende uitlaat. En ja een elektromotor heeft meer rendement. Maar eerder in de keten is deze elektrische auto vervuilender en duurder dan een fossiel aangedreven auto.
Salderingsregeling stopt, subsidies vooe elektrische auto stopt. Vrijstelling wegenbelasting stopt. Stroomprijzen blujven stijgen.
Abonnementje hier en daar anders kun je niet laden.
Net als met gas, gas levert een redelijk schone verbranding.
Duitsland gaat juist aan het gas.
Warmtepompen en boilers op stroom blijken ook nog niet efficient genoeg en gaan in het Nederlandse klimaat minder lang mee dan vooraf aangenomen. Ook onderhoudskosten zijn hoog. Mede omdat er niet voldoende geschoold technisch personeel is.
We geloven massaal in sprookjes. Wordt wakker !
Ik juich echter nieuwe technieken en innovaties toe !
Maar als (buitenlandse) energiebedrijven uit zijn op het alleenrecht en we daar compleet afhankelijk van zijn houd het geloven voor mij op.