Column: Zwembad weg, bungalows voor terug?

Een mooie plek natuurlijk voor bungalows op de plek waar nu het zwembad De Wiel is. De bewoners krijgen een prachtig uitzicht over het water en weilanden. Maar waarom zouden hier woningen moeten komen? Waarom hier steen en beton en geen bomen? Geen bos of park? 

Het zwembad is van de beginjaren zeventig en sterk verouderd en er zijn renovaties nodig die veel geld gaan kosten.  Als je de Ontwikkelvisie Schagen 2040 mag geloven, verrijst er binnen niet al te lange tijd een nieuw zwembad aan de zuidrand van de wijk Waldervaart. Dat zwembad gaat het bestaande vervangen. Het bestaande zwembad langs de Wiel wordt gesloopt. Hierdoor ontstaat een flinke mooie lege ruimte waar projectontwikkelaars hun oog op zullen laten vallen. Ze zullen het een uitgelezen plek vinden voor welgestelde mensen die graag mooi willen wonen.

Deze ontwikkeling laat zich raden. De gemeente zal dat flinke stuk grond duur verkopen. Het levert veel geld op waarmee het nieuwe zwembad kan worden bekostigd. Win-win zeggen we dan en dan is er ook gauw een politieke meerderheid te vinden in de gemeenteraad om te oogsten. Het politieke debat zal niet gaan over de woonbestemming, die komt er wel, woningnood is de drijfveer om elke plek die vrij komt te bebouwen. Het debat zal gaan over de vraag hoe houden we het nog een beetje groen langs de Wiel. Maar ja, bouwen en groen vallen niet samen. De stedenbouwkundige weet wel raad met deze tegenstelling: de bungalows worden zo gebouwd dat ze niet zullen misstaan in de natuurlijke omgeving. Zoethoudertjes zijn dat.

Schagen staat voor een dilemma: er moeten woningen worden gebouwd om de woningnood aan te pakken, maar tegelijkertijd mag er geen groen verloren gaan. De Europese Natuurherstelwet stelt namelijk dat er tot 2030 geen nettoverlies van groen moet zijn in Europese gemeenten. Nederland moet de komende jaren honderdduizenden woningen bouwen om de woningnood aan te pakken. Tot 2030 mag er volgens de Europese Natuurherstelwet geen nettoverlies van groen zijn in Europese gemeenten. Dus Schagen opgelet!

Zeker als de gemeente zelf een campagne voert  van ‘groen moet je doen’, die bedoeld is om samen met de inwoners, nadrukkelijk een groen beleid voeren. Dit groene beleid zal volgens de gemeente moeten aansluiten bij bestaande structuren en initiatieven binnen de gemeente. “Door het vergroenen van de omgeving kunnen we beter omgaan met (klimaat)veranderingen, en een gezonde en toekomstbestendige gemeente Schagen creëren”, luidt de campagne.

Het Burgerberaad Schagen vindt ook  dat bewustwording over vergroening binnen de gemeente Schagen moet worden versterkt bij boeren, burgers en buitenlui, mede om bij te dragen aan klimaatadaptatie.  “Door het vergroenen van de omgeving kunnen we beter omgaan met (klimaat)veranderingen, en een gezonde en toekomstbestendige gemeente Schagen creëren. Hiervoor is het nodig dat, behalve een visie, een programma opgezet wordt waarin mensen, middelen en ambitie worden belegd. Tegen deze achtergrond is het ondenkbaar dat het parkachtige landschap bij de Wiel wordt versteend. Maar er gebeuren wel meer dingen die ondenkbaar zijn en toch gebeuren: een Azc in Schagen Oost, beschermd gebied waar niet gebouwd mag worden.

De gemeente Schagen is een laagvlieger als het gaat om het zijn van een groene gemeente. Schagen scoort slechts 34% tegenover Texel die scoort 57% van het oppervlak. Bij de puntentelling wordt gekeken maar de oppervlakte groen, uitgedrukt in een % van de oppervlakte van de gemeente; exclusief agrarische bestemming. Bij het onderzoek gaat het ook om bomen en laag groen.

Wanneer het nieuwe zwembad er komt is niet bekend. Het steeds uitstellen houdt een keer op. Het college heeft er geen geld voor uitgetrokken. Het zou mij niet verbazen dat het geld  moet komen uit het duur verkopen van de grond bij de Wiel aan een projectontwikkelaar. Het is te hopen dat de schoonheid van de locatie niet wordt tenietgedaan door woningbouw.

Eugeen Hoekstra

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 6 februari 2025
Categorie: Column
Aantal views: 491
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. AH
    AH zegt:

    Op park de garnekuul heeft gemeente Schagen alle groen toebedeeld aan alle eigenaren van zomerhuisjes op het park om zo meer erfpacht te kunnen ontvangen immers meer grond meer pacht gevolg alle bomen en struiken worden gerooid om het extra verplicht door de strot gedauwde perceel vol te kunnen bouwen zo groen is de gemeente Schagen

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):