Column: Bogtmanwegsage ettert door

Kent u de Bogtmanwegsaga? Het bouwplan dat er maar niet komt in Tuitjenhorn. Te treurig voor woorden. Nog steeds is er geen duidelijkheid over het woningbouwproject. Wethouder Simco Kruijer hoopt aan het einde van dit jaar de gewenste duidelijkheid te krijgen, maar of dit echt gaat gebeuren is twijfelachtig te noemen. Allerlei scenario’s doen de ronde en dat maakt het zo ingewikkeld.

Waar gaat het over? De locatie aan de Bogtmanweg is ongeveer 3,1 ha groot. De plek waar de nieuwe woningen komen, ligt tussen de Bogtmanweg en de Dorpsstraat. Hier moeten 70 tot 80 woningen komen. 40% wordt sociale koop- en huurwoningen en de 60% is dan bedoeld voor het zogeheten midden en hogere segment. In het plan zit ook een seniorenhofje dat gebouwd wordt in opdracht van Wooncompagnie.

We gaan terug naar 2019. Een klankbordgroep houdt haar eerste informatieavond. Doel is om behoeften en ideeën op te halen van dorpsbewoners. Met deze informatie op zak ging de gemeente deze behoeften en ideeën betrekken bij het maken van het stedenbouwkundig programma van eisen en wensen. Om hier woningen te mogen bouwen moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Dat plan zal naar verwachting gereed zijn in het voorjaar 2021.

En ja hoor, op 23 maart 2021 weten we hoe het plan eruit komt te zien. Gesproken wordt over een divers woningprogramma met zowel koop- als huurwoningen: een hofje, een viertal “tiny houses” in de lijn van ‘microliving’, 14 woningen voor de sociale huur en de koopwoningen worden gebouwd in verschillende  prijsklassen, waarbij er 18 goedkope koopwoningen zijn ingetekend. Ook wordt er gekeken naar collectief particulier opdrachtgeverschap voor starters- en seniorenwoningen. Eind goed, al goed?

Ja, het zag er allemaal goed uit totdat het plan in het najaar 2022 werd gepresenteerd  aan de provinciale Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO). Tot ieders verbazing veegde de commissie de vloer aan met het plan. De kritiek was niet mals. Een van de belangrijkste punten van kritiek is dat het plan onvoldoende rekening houdt met het dorpse karakter van Tuitjenhorn. De ARO mist een duidelijke visie van de gemeente op de westelijke dorpsrand en hoe het bouwplan hierin past. Daarnaast zijn er zorgen over de ontsluiting van de woningen en de oriëntatie van de bebouwing. Voor het college was dit voldoende reden om het plan te stuiten. Het wordt niet in procedure gebracht.

Begin dit jaar moest het college naar een administratief middel grijpen om te zorgen dat ze de greep niet verliest op de bouwlocatie. Dat middel heet het voorkeursrecht: het veiligstellen dat er niemand met de grond vandoor gaat. Maar een begin van een bouwplan is er nog steeds niet. Mensen die willen bouwen en zich hebben verenigd in een CPO (bouwen in eigen beheer) wachten lang, veel te lang en mopperen. De wethouder zegt dat er gesproken is met de voorzitter van het CPO en dat hij gezegd heeft dat de gemeente in oktober aanwezig zal zijn bij een bijeenkomst van het CPO om de projectstatus toe te lichten. Dat kan geen geheim zijn: knudde met een rietje.

Dit komt doordat er met verschillende scenario’s wordt gewerkt. Zo is er een scenario van het vergroten van de bouwlocatie door gronden aan te kopen. Dit betekent dat de wethouder moet gaan onderhandelen met de grondeigenaren. Het laat zich raden dat dit extra tijd zal vergen. Tegelijkertijd wordt gekeken naar meer scenario’s die financieel haalbaar zijn en passen binnen het oordeel van de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO) van de provincie Noord-Holland. Het verhaal begint op een klucht te lijken, ware het niet dat die woningen hard nodig zijn. De wethouder praat over volgende stappen en herijking van kaders. Hij eindigt zijn brief met: “Tot slot, excuses voor de late toezending”.

Eugeen Hoekstra

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 8 oktober 2024
Categorie: Column Nieuws
Aantal views: 720
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
3 antwoorden
  1. Johan de Vet
    Johan de Vet zegt:

    Dus waar licht het nu aan? Inderdaad: Het Kremlin aan de Dreef waar het Ministerie van Stagnatie alle bouwplannen boven het Noordzeekanaal frustreert.

Reacties zijn gesloten.