Straten vaker open voor glasvezel

SCHAGEN – De aanleg van glasvezel in de stad en de dorpen van de gemeente Schagen zorgt geregeld voor overlast. Voor de VVD in Schagen was dat aanleiding om vragen te stellen aan het college.  

In Schagen zijn op dit moment twee aanbieders actief: Glaspoort (Onderdeel van KPN) en Delta Fiber. Beide bedrijven willen glasvezel in de gemeente realiseren.

Tussen de gemeente en beide aanbieders vindt geregeld overleg plaats. Toch kan niet worden voorkomen dat straten soms twee keer worden opengemaakt om kabels te trekken. Volgens het college kan dat niet anders omdat er een groot verschil zit in de systemen van de aanbieders.

Een suggestie van de VVD om overal buizen aan te leggen waar de aanbieders gebruik van kunnen maken is volgens het college door Europese wetgeving niet mogelijk.

Om er voor te zorgen dat bestrating netjes blijft, is er dagelijks toezicht vanuit de gemeente. Ook kan de gemeente binnen een jaar de aannemer vragen herstelwerkzaamheden uit te voeren als er achteraf problemen ontstaan door verzakking.

Waarland

In Waarland ontstond een bijzondere situatie. Daar was KPN al begonnen met de aanleg van glasvezel toen een financiële discussie ontstond tussen KPN en haar aannemer Kadar. De werkzaamheden kwamen daardoor stil te liggen.

Daarop heeft de gemeente snel een vergunning afgegeven aan Delta Fiber. Na 6 weken wilde KPN alsnog aan de slag. Dat werd niet toegestaan, omdat ook een afspraak is gemaakt dat niet gelijktijdig door twee partijen op dezelfde locatie mag worden gewerkt. KPN zal nu moeten wachten totdat Delta Fiber klaar is in Waarland.

Lees hier: Beantwoording artikel 45 schriftelijke vragen VVD over glasvezelaanleg

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nl



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. Peter
    Peter zegt:

    “Om er voor te zorgen dat bestrating netjes blijft, is er dagelijks toezicht vanuit de gemeente”. Laat me niet lachen. Als dat zo was, zou de bestrating er wel beter uitzien. Alleen al in de Christoffelhof bijvoorbeeld, liggen de tegels schots en scheef en met behoorlijk hoogteverschil. Dat er nog niemand over is gestruikeld (vooral voor mensen die slecht ter been zijn, is het valrisico erg groot) mag een klein wonder worden genoemd

Reacties zijn gesloten.