Betuttelen
Gaat het net als bij het roken? Vlees eten ontmoedigen totdat niemand het meer eet. Achtergrond van deze vraag is het nieuws van de provincie Noord-Holland, dat ze reclame gaat verbieden voor vlees, vis en fossiel in de bushokjes. Dagblad Trouw bericht hierover. Noord-Holland staat niet alleen met het mijden van dit soort reclames. Enkele gemeenten hebben vergelijkbare voornemens uitgesproken, maar het effect is vermoedelijk beperkt. Noord-Holland is wel de eerste provincie die met een reclameverbod komt. Is hier sprake van betutteling?
In de Staten is onlangs gedebatteerd over het reclameverbod en er is een motie aangenomen, mede ondertekend door GroenLinks, die zo’n verbod logisch vindt omdat Noord-Holland hard bezig is de klimaatcrisis op te lossen en daar hoort vlees en vis niet bij, staat in de motie. Reclame maken voor vliegreizen is ook uit den boze. Maar kan dit zomaar? Blijkbaar wel, want het besluit is per direct ingegaan.
Gauw krijgt de overheid dan het verwijt een onbetrouwbare overheid te zijn. Vandaag is het zus en morgen is het zo. Maar de provincie denkt er anders over. Ze wil geen podium bieden aan bedrijven die de klimaatcrisis tegenwerken. Over lopende en ingekochte reclames komt wel een gesprek, zegt ze, maar de ervaringen van de acht gemeenten, die ook af willen van dit soort reclames, zijn niet hoopgevend. Contract is contract zeggen de reclamebedrijven. Lopen deze overheden niet te hard van stapel?
Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Haarlem, Enschede, Amersfoort en Leiden hebben zich voorgenomen om aanprijzingen van fossiele producten te gaan weren. Haarlem en Nijmegen willen ook geen advertenties voor vlees uit de bio-industrie meer zien. Echter, tot invoering van zo’n verbod is het op veel plekken echter nog niet gekomen, schrijft Trouw.
Logisch
Logisch  verklaart Rosanne Rootert van actiegroep Reclame Fossielvrij in die krant. ‘Je zou het in lokale regelgeving kunnen vastleggen, maar geen enkele gemeente heeft dat tot nu toe geprobeerd. Amsterdam zoekt naar een middenweg door nog wel fossiele advertenties toe te staan in de wijken. Daar kunnen we alles van vinden.
Consumptie van suiker staat ook in de belangstelling bij met name medici, die mensen in hun praktijk krijgen met klachten die wijzen op beginnende suikerziekte en op overgewicht. Het pleidooi uit deze hoek is duidelijk: de overheid moet suikerrijke producten aan banden leggen. Eigenlijk willen ze dat suiker door de wetgever net zo wordt behandeld als tabak, lees ik in de Volkskrant. Verschillende landen hebben in de strijd tegen obesitas al een suikertaks ingevoerd op fris- en vruchtendranken. Ik noem het VK als voorbeeld.
Tocht ligt het ingewikkelder dan wordt gezegd. De hoofdredacteur van de Volkskrant heeft zo zijn bedenkingen als het gaat om reclames in zijn krant over wijn. Dan kan gezegd worden ‘Wijn uit Chili is ook belastend voor het milieu. Kan dat nog wel zo’n advertentie?’ Zolang de krant niet de wet overtreedt, houdt hij deze advertenties niet tegen.
De klacht dat de overheid betuttelend bezig is, hoor je ook vaak. Maar weet wel dat de bedrijven die deze ‘ongezonde’ producten op de markt brengen, niets anders doen dan de consumenten betuttelen via hun marketingtools. Zo verleiden ze ons hun producten te kopen. Aan de omzetcijfers te zien gaan we massaal voor de bijl.
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Het is goed dat de politiek zich bemoeit met dergelijke reclame-uitingen. Zo is de tijd van tabaksreclames gelukkig ook voorbij door politiek ingrijpen. Zulke reclames kunnen niet in de openbare ruimte. Dat heet preventie en is zeker geen geneuzel en betutteling. Eerder is bij grootwinkelbedrijven sprake van betutteling en geneuzel als ze ons door middel van gewiekste reclames proberen over te halen drie voor de prijs van één te kopen…
De diverse milieugroepen en nu weer de PvdA en Groenlinks betuttelen en gaan voorbij aan de meerderheid van de Nederlandse samenleving die dit geneuzel meer dan zat zijn, helaas voor deze activisten zal ik er geen stukje vlees of vis minder van eten en de auto zal blijven rijden en wij zullen minimaal gebruik maken van de luchtvaart. Ga zo door en het draagvlak voor deze acties zal sterk verminderen,