Weer heel veel kroos in sloten Waldervaart
SCHAGEN – Ondanks maatregelen door de gemeente Schagen blijft kroosvorming in verschillende wateren in de wijk Waldervaart een probleem.Â
Kroos ontstaat door afspoeling van nutriënten van landbouwgronden en omliggende terreinen en vanuit baggerlagen. De gemeente zegt dat een extra inlaat is gerealiseerd aan de Menisweg dat zuurstofrijk water kan inlaten vanuit de Waldervaart Zuid.
Het gebied nabij deze inlaat en de uitlaat Scholeksterlaan is gebaggerd, op de overige delen is er volgens de woordvoerder Ans Heijne geen baggerachterstand gemeten. Ook is overhangend groen gesnoeid. De sloot langs Trambaan Noord moet nog gebaggerd worden.
Vorig jaar september waren er ook meldingen van kroosvorming en rukte HDV De Baars uit om vissen te redden die dreigden te sterven wegens een tekort aan zuurstof.
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Bij ons in de wijk (gemeente Schagen) zie ik heel regelmatig auto’s gewassen worden. Het zeep water loopt dan zo in het hemelwaterriool. Dat water loopt dan zo in de sloot. Ook was er een bedrijf uit Schagen die stelde dat een wasmachine ook wel aangesloten kon worden op de hemelwater afvoerbuis. Beide zaken kunnen toch echt niet. Hier zou een duidelijke instructie naar bewoners en bedrijven welkom zijn.
Ook wordt er veel stof: (Van het snijden van tegels, Het borstelen van de straten, veegvuil) ook via het hemelwaterriool afgevoerd. Dat is allemaal en zeker geen natuurlijk slib.
Ons hemelwater loopt altijd gewoon de sloot in. Dus het vervuilde water (en rotzooi) gaat via de hemelwaterputten. Daarin mag gewoon geen rotzooi. Alles wat daarin komt loopt dus gewoon de sloot in.
Daarnaast hebben wij hier drainagewater riolering. Ook dat water loopt de sloot in. Dus alles wat op en in de grond komt loopt uiteindelijk (misschien wel na jaren) ook de sloot in.
Ik zie dat er regelmatig rotzooi loopt via hemelwaterriool en drainage water de sloot in gaat.
Het eerste water dat via het hemelwaterriool loopt na een periode van droogte is dus dodelijk voor het leven in de sloot.
Een loodgieter van een schager bedrijf gaf vorig jaar ook eens aan dat de wasmachine ook wel op het hemelwater riool kon worden aangesloten want dat was dan veel gemakkelijker en goedkoper voor zijn klant.
Ook het stof en water residu van de zaagmachines van tegelzetters en de tuinmannen die de betonzaag gebruiken. Die rotzooi moet gewoon niet worden weggespoeld worden omdat dit geen normaal natuurlijk slib is. Dat behoort gewoon niet in de sloot.
Ook de reactie van HHNK is veelzeggend:
bedankt voor je bericht. Je hebt een goed punt! Als je je auto op straat wast, spoelt het water met al het vuil (o.a. olieresten) via straatputten weg richting het riool, of het komt in de bodem terecht. Wij geven daarom als tip om je auto te wassen in een moderne autowasstraat. Daar wordt vuil opgevangen en afgevoerd. Steeds meer wasstraten hergebruiken het waswater. Hemelwaterriolering valt onder de gemeente. De gemeente gaat over de wet- en regelgeving. We werken dan ook gezamenlijk hard aan schoon water, maar kunnen het niet alleen. Fijn dat je met ons meedenkt, want samen houden we het water schoon!
Als ze zeggen dat het diep genoeg is, dan vraag ik mij af weer ze hebben gemeten & hoe???
Zeker NIET met een bootje & een diepte meter.
Wat Thijs al zegt, 10 á 20 CM water daar past geen bootje in.
Hier en daar een diepen gat baggeren heeft geen zin.
Al het overige Slip & Bagger stroomt gelijk in die diepere gat (binnen een paar Maanden), en dan kan je weer opnieuw beginnen.
Baggeren v.a. het begin t/m einde & van Links t/m Rechts van allen sloten in Schagen.
Vooral de sloten in de Waldervaart, daar is zeker de afgelopen 50jaar niet gebaggerd.
Het kroos is er voor de tweede jaar op rij en is er al de hele zomer. Vanaf maart begint het met groeien tot een enorm pak. Alle vis, en daarmee ook de ijsvogel is verdwenen.
De gemeente heeft al meerdere keren aangegeven dat er voldoende diepte in het water is gemeten, maar op vele plekken is het 20cm diep, waar je zo’n 20 jaar geleden een diepte had van meer dan een meter.
Uit contact met het hoogheemraadschap blijkt dat zij het beheer over zouden nemen, maar dit niet doen voordat het achterstallig onderhoud is verricht. De gemeente lijkt dus idd om de zaak heen te draaien
Waldervaart is nog nooit gebaggerd. In het verleden alleen maar wat riet gemaaid. Daarom heeft de Waldervaart nog maar een paar centimeter water diepte. Niet vreemd dat er geen vissen meer in zwemmen. We woorden dus weer door de gemeente voor de gek gehouden.
De vijver aan de menisweg is al jaren niet gebaggerd.
Nog even en we kunnen vanaf de Kievitlaan zo naar de overkant wandelen.
Rondom het z.g.n. konijnen eiland groeit het helemaal dicht.
Door bodemverdichting van de akkers lopen de meeste meststoffen met het sproeiwater de sloten in, en krijgen we deze zomerse super-groei van kroos en riet door stikstoffen. Hier moet zeker iets in veranderen.
Maar zeker ook het ‘efficiënt’ slootonderhoud door de aannemer, wat over een paar weken weer gaat plaatsvinden, is op dit moment juist een zeer grote oorzaak van dood water.
Dit ruige ‘schonen’ met boten is eigenlijk een jaarlijks ‘baggeren zonder de rommel op te ruimen’. Gevolg is zuurstofgebrek en zwevend dodelijk slib. Dit zorgt voor een langdurig dode sloot. Het primaire doel van de aannemer is ‘meters maken’ en brengt verder niets wat tot enig nut van HDV de Baars zal zijn… Kijk over een paar weken in oktober maar weer wat er gebeurt. Dan kun je tijdens het werk, ineens een heldere sloot met zwemmende vis, zien veranderen in een kolkende en stinkende grijze modderstroom met veel grote dode vissen erin…. Want die proberen zich te verstoppen. Doet iemand bij de Gemeente en Hoogheemraadschap eindelijk iets aan deze werkwijze, in plaats van achter de gevolgen aan te blijven discussiëren ? Weer gewoon ecologisch gaan schonen. Dus zéker een ander beleid dan nu !!!
Baggeren, baggeren & baggeren.
Alle sloten ten Noorden van de Menisweg & Wielewaal.
En ten Westen van de Westerweg (N245).
In de afgelopen +/- 50 jaar is er zoveel bladeren & takken in het water gevallen, dat hier & daar een klein beetje baggeren geen zin hebt.
De gehele sloten (van begin t/m eind) moeten worden uitgebaggerd.
Pas dan komt er weer leven in&op het water.