Column: Schagen doet een absurd appel

De gemeente Schagen maakt het wel erg bont door een appel te doen op kwetsbare mensen om geen hulp bij haar aan te vragen. Als het enigszins kan moeten ze de hulp zelf betalen. Dit appel voelt absurd aan nu we in een tijd zijn beland dat de koopkracht voor heel veel mensen keldert en voor sommige mensen het leven overleven is geworden.

Niet alleen mensen met een laag inkomen, ook de middeninkomens hebben het zwaar. De kosten van levensonderhoud stijgen met de dag en de energierekening is onbetaalbaar geworden. Zelfs mensen met een hoog inkomens zijn niet gerust. Hun vermogen zit vast in de stenen van hun woning en niet in klinkende munt. Wat de gemeente wil doen is wettelijk niet toegestaan en eigenlijk ook verwerpelijk. ”Mensen die zuinig hebben geleefd worden hiermee gestraft”, zegt Marga Mulder van de Seniorenpartij terecht.

Op dit moment geldt een vaste maandelijkse eigen bijdrage van 19 euro, ongeacht het inkomen. Het invoeren van een eigen bijdrage naar rato van het inkomen mag niet omdat de wet dit verbiedt en dus moeten de ambtenaren van de gemeente Schagen aan zieke mensen smeken de hulp zelf te betalen.

Staat de gemeente dan op omvallen? Is het zo erg? Nee, maar de gemeenteraad heeft op 9 november 2021 besloten de Wmo-uitgaven te bevriezen. Een onmogelijke opgave omdat door de vergrijzing het beroep op hulp alleen maar zal toenemen.

De vaste eigen bijdrage is er gekomen omdat zieke mensen vaak te maken hebben met meer eigen bijdragen omdat ze ook andere zorg, medicijnen of hulpmiddelen nodig hebben. Deze eigen bijdragen opgeteld maken een zo groot bedrag uit dat deze mensen in financiële problemen komen. Minister Hugo de Jonge heeft hieraan een paar jaar geleden een einde gemaakt na zwaar aandringen van belangenorganisaties. De gemeente Schagen laat dit argument links liggen.

Het argument dat de gemeente op zwart zaad zit is een gegeven, maar daarmee moet je de inwoners niet lastig vallen. Als er bezuinigd moet worden dan zal de gemeente haar eigen organisatie onder de loep moeten nemen. Uit een recent rapport van Berenschot blijkt dat Schagen in verhouding tot  andere vergelijkbare gemeenten veel meer geld uitgeeft aan de eigen organisatie. Kom dan niet aan met het appel op burgers, die worstelen met eigen geldzorgen, hun wettelijk recht op zorg  niet aan te spreken.

In steeds meer gemeenten gaan wijkverpleegkundigen de Wmo-indicaties regelen voor kwetsbare ouderen. De wijkverpleegkundigen kennen deze ouderen goed en zijn op de hoogte van hun situatie. Ook weten zij of zij naast de hulp van de wijkverpleging ook huishoudelijke hulp, dagopvang en hulpmiddelen nodig hebben.

De zorgverzekeraars zien er wel brood in en willen deze werkwijze financieren. Als de pilots worden goedgekeurd en deze nieuwe werkwijze beleid wordt, kan de gemeente Schagen een flink deel van hun werk laten doen door wijkverpleegkundigen. Het is dan logisch dat de gemeente de keukentafelgesprekken kan afbouwen en met minder personeel afkan.

Uitvoering van het appel maakt dat er meer (geschoold) personeel aangetrokken moet worden, zegt de gemeente. Hierdoor stijgen de personeelskosten, terwijl bureau Berenschot nog had gezegd dat de totale kosten voor personeel in Schagen hoger zijn dan in vergelijkbare gemeenten. Terwijl iedereen zijn koopkracht drastisch ziet afnemen komt Schagen met een appel om de hulp maar zelf te betalen. Daarvoor is de tijd niet naar. Mijn voorzichtige conclusie is dat het bestaand beleid nog wel even aanhoudt.

Eugeen Hoekstra

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 26 augustus 2022
Categorie: Column
Aantal views: 453
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):