Column: Gaan Boa’s de houtkachels aanpakken?
Mensen die rook en fijnstof van (open)haarden en kachels niet kunnen dulden vanwege hun gezondheid zien een lichtpuntje. Op 1 januari gaat de Europese richtlijn ‘Ecodesign’ in die korte metten moet maken met luchtvervuiling door houtstook in woonbuurten. De wet geldt echter voor nieuwe kachels. De Boa’s moeten achter de houtwalm van bestaande houtkachels aan.
Ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zit niet stil en komt met maatregelen om de overlast te beperken. Begin volgend jaar komt het ministerie met uitkomsten van een onderzoek. De haard en kachel verdwijnen niet, maar wel het stoken van hout of pellets wordt waarschijnlijk aan banden gelegd.
De Nederlandse Haarden- en Kachelbracheorganisatie (NHK) komt met een ’kachel-apk’ om de overlast van houtstook gaan verminderen. Naast zo’n verplichte periodieke keuring dient elk verwarmingstoestel straks na uiterlijk vijftien jaar te worden vervangen. Dat schiet natuurlijk niet op.
Vicevoorzitter Gert Kooij van de kachelbranche benadrukt dat moderne kachels veel uitstoot voorkomen. Voor oudere toestellen wil hij snel over een kachelkeuring praten met het departement en belangenorganisaties als het Longfonds. Hij wijst op Duitsland, waar schoorsteenvegers de status hebben van bijzonder opsporingsambtenaar (boa). „Zij kunnen een ondeugdelijke verwarmingsinstallatie afkeuren.”
Het Longfonds controleert gemeenten op hun beleid over houtrook. Zo benaderde ze de gemeente Alkmaar die reageerde met de opmerking dat “Helaas levert houtrook soms ook overlast en extra milieuvervuiling op.” Commentaar Stichting Luchtfonds: Het woordje ‘soms’ is misplaatst. Emissievrije stook bestaat niet, terwijl er voor houtrook volgens wetenschappers geen risicoloze ondergrens voor de gezondheid is. In casu: houtrook levert áltijd overlast op in de vorm van gezondheidsschade.
Dezelfde vraag stelde het fonds aan de gemeente Den Helder. Deze antwoordt dat je met een bewijs moet komen dat de overlast reëel is. Het Longfonds vindt deze reactie vreemd: overlast in de vorm van verspreiding van roet, rook en walm is conform Bouwbesluit 7.22 simpelweg verboden.
Op mijn vraag over dit onderwerp antwoordt de gemeente Schagen dat de Omgevingsdienst metingen doet en laat zien dat de luchtkwaliteit in de gemeente Schagen goed is. Daarom is hier geen noodzaak tot snelle maatregelen.
Toch is de overlast aan de orde geweest bij de burgergesprekken over de Omgevingsvisie. Schagen zou kunnen beslissen om in het omgevingsplan regels op te nemen over het gebruik van houtkachels. Zodat er minder schadelijke rook in de omgeving terechtkomt.
Ook kan de gemeente lokale omgevingswaarden opstellen voor de luchtkwaliteit. Uitgangspunten in de omgevingsvisie kunnen bijvoorbeeld zijn: 1.overlast houtstook beperken en 2. ontmoedigen van houtkachels in nieuwe woningen. Ook als de omgevingsvisie geen specifieke ambitie voor houtstook bevat, kan de gemeente maatregelen in een programma of het omgevingsplan opnemen.
De gemeente Schagen overweegt om zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord, maar zegt ook het Rijksbeleid te willen volgen. Ecodesign stimuleert niet om bestaande stookinrichtingen te vervangen of te verbeteren. Dit betekent dat de impasse nog wel even voortduurt. De Boa’s in Schagen hoeven niet in actie te komen.
Eugeen Hoekstra
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Laat de a.p.k.vooral NIET over aan de haarden/kachelbranche want die keuren hun eigen portomonee tjokvol.verder is hout-stoken je verstand gebruiken om de uitstoot tot een minimum te beperken.
Het vervelendste is, houtkachels vervuilen in woonwijken, de plek waar mensen gewoon thuis zijn. Giftige lucht met PAK’s, benzeen, fijnstof, ultrafijnstof komt in huis door ventileren. Zelfs moderne houtkachels met een ecokeurmerk stoten al meer dan 750 keer zoveel fijnstof uit dan een vrachtwagen.
Houtstoken kan echt niet meer, je mag de mensen om je heen niet door houtstook vervuilde lucht laten inademen. Het leidt op termijn tot longklachten, hartproblemen etc.
zolang de Hoogovens mag blijven stoken, brandt mijn houtkacheltje
Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor deze vorm van luchtvervuiling! 25% van de fijnstof wordt veroorzaakt door houtkachels!!! Op naar schone lucht….
Jeroen al lang in de war???de grootste fijnstof producent is de industrie en luchthavens samen met de fijne roetfilters in diesels niet die paar kachels
Misschien moet je meer de onderzoeken behouden over fijnstof door RIVM. Daarnaast zijn er bijna 1 miljoen houtkachels! Tevens moeten andere sectoren ook hun bijdrage gaan leveren aan schone lucht.