Column: Callantsogers doen zich tegoed aan gejutte boter
CALLANTSOOG – Op het strand van Petten strandde kortgeleden een jacht dat In het donker werd leeggeroofd. Dat heeft niets met jutten te maken.
Er zijn mensen die denken dat je alles wat op het strand aanspoelt, vindt of aantreft mag houden. Niets is minder waar. Er is een wet die voorschrijft wat er moet gebeuren met waardevolle zaken die op het strand aanspoelen. De burgemeester heeft namelijk de functie van ‘strandvonder’. In de Wet op de Strandvonderij staat nauwkeurig omschreven wat Marjan van Kampen moet doen als er een schip bij Callantsoog strandt of een lading verliest. Zij mag die taak eventueel aan een ander overlaten maar het valt wel onder haar verantwoordelijkheid. Waardevolle zaken die op het strand gevonden worden moeten worden gemeld en ingeleverd bij de politie.Â
In 1916 stond er een berichtje in de Schager Courant: ‘Raadslid-strandjutter. Bij den heer V., raadslid van Callantsoog is huiszoeking gedaan, Er is een groote partij boter bij hem gevonden welke in beslag is genomen.’ Een onderzeeër had een schip aan flarden geschoten waardoor een lading boter in zee terechtkwam en later op het strand van Callantsoog aanspoelde. De toenmalige burgemeester wist dat de wethouder ook strandjutter was en wilde hem een hak zetten, omdat Piet Vos als SDAP’er altijd oppositie voerde en hem steeds bekritiseerde. Hij stuurde dan ook agenten naar Vos toe om te kijken of hij de wet op de strandvonderij had overtreden. En dat bleek het geval te zijn.
Vos schrijft in zijn memoires over het voorval:Â ‘Door het losslaan van de lading van een getorpedeerd schip kregen wij hier een partij margarine op het strand. Kisten van 25 kilo en pakjes van 250 gram. Het is ondenkbaar dat er toen geen gezin in Callantsoog was die toen geen margarine in huis had. Zelf had ik ook een partij pakjes gevonden en gesmolten, omdat ze onder het zand zaten. In twee stenen potten had ik ze op zolder staan. Op een goede avond kreeg ik bezoek van twee politieagenten met een volmacht van de burgemeester om huiszoeking bij mij te doen. Zij hadden echter niet te zoeken daar het voor hen klaar stond.’Â Door toedoen van de rancuneuze burgemeester dreigde Vos 14 dagen de gevangenis in te moeten, wat door de inzet van een goede advocaat tenslotte werd omgezet naar een boete van 100 gulden.Â
Een strandjuttende wethouder? Als wethouder Jelle Beemsterboer (het strand van) Callantsoog beter wil leren kennen, moet hij daar eens gaan rondsnuffelen om te ervaren wat Callantsogers zo’n eeuw geleden bewoog om urenlang de kust af te zoeken naar dingen van hun gading. Het prachtige Callantsoger (Schager?) strand biedt in ieder geval een omgeving waar het aangenaam toeven is…
Kees Zwaan
(Illustratie 1: Advertentie – Schager Courant)
(Illustratie 2: Strandjutter in 1932 – Wikipedia)
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal