9 jaar celstraf voor doden vader in Slootdorp

SLOOTDORP – De rechtbank in Alkmaar veroordeelde dinsdag de 62-jarige Piet V. uit Schagen tot een gevangenisstraf van negen jaar voor het doden van zijn hoogbejaarde vader in maart vorig jaar.

De rechtbank acht bewezen dat Piet op 4 maart 2023 zijn vader in Slootdorp om het leven bracht door hem met een jeneverkruik op zijn hoofd te slaan, te steken met een mes en te verstikken met een kussen. De verdachte zei twee weken geleden tijdens de behandeling van zijn strafzaak dat hij zijn vader had omgebracht in een vlaag van verstandsverbijstering en dat hij zich hiervoor schaamt.

De eis in deze zaak was negen jaar gevangenisstraf. Piet V. was volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar toen hij zijn vader ombracht. Er waren jarenlange oplopende spanningen tussen vader en zoon en er was ruzie over de erfenis van Piet’s moeder.

Van moord was volgens de rechtbank geen sprake, wel van doodslag. Na forensisch onderzoek en de bekentenis van Piet aan een medewerker van 112 acht de rechtbank ook bewezen dat hij zijn vader heeft verstikt door een kussen op zijn mond en neus te drukken. Later zei Piet dat hij zijn vader niet met het kussen heeft gesmoord. De rechtbank rekent het hem aan dat hij geen volledige openheid van zaken heeft gegeven over wat er de bewuste avond precies is gebeurd in de boerderij van zijn vader.

Avatar foto
Van onze rechtbankverslaggevers.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):