Raad van State: groen licht voor Microsoft

DEN HAAG – Actiegroep Red de Wieringermeer heeft de komst van nieuwe datacenters bij Agriport in de Wieringermeer niet kunnen tegenhouden.

De Raad van State is het alleen eens met de actiegroep dat regels in een nieuw bestemmingsplan te onduidelijk zijn. De Raad van State heeft dat verbeterd in de uiteindelijke versie, maar dat kan de bouw van nieuwe datacenters niet verhinderen. Microsoft kan daardoor verder gaan met de verdubbeling van hun capaciteit op Agriport.

Voorzitter, Jan Meijles, was in eerste instantie heel blij met de uitspraak. Maar toen hij het oordeel beter bekeek, bleek de vreugde van korte duur. Hoewel ‘Red de Wieringermeer’ gelijk kreeg en de gemeente de kosten van het proces moet betalen, is de echte winst zeer beperkt. Het enige wat veranderd is, zijn wat duidelijkere regels van de gemeente.

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft een beleidsregel die voor meerdere uitleg vatbaar was, veranderd in een regel die maar op één manier te begrijpen is. De gemeente moet deze verandering nu snel doorvoeren in hun digitale plannen.

Ondanks deze kleine aanpassing, heeft de uitspraak van de Raad van State ervoor gezorgd dat het omstreden plan voor het datacenter nu definitief is. Dit betekent dat er inhoudelijk niets meer veranderd kan worden.

Reactie ‘Red de Wieringermeer’: Gemengde Gevoelens
De groep ‘Red de Wieringermeer’ reageert teleurgesteld op de recente uitspraak van de Raad van State. Na een diepgaande beoordeling van het vonnis, erkent de groep dat ze gelijk hebben gekregen over een belangrijk punt. Ze hadden bezwaar gemaakt omdat er mogelijk meer dan 300 megawatt aan dieselgeneratoren gebruikt zou kunnen worden, wat normaal gesproken een milieubeoordeling (MER) vereist.

Echter, de groep is ontevreden met het voorstel van de Raad van State om de regels in het bestemmingsplan aan te passen. In het uiteindelijke voorstel van de Raad van State vonden ze niets terug over dit specifieke punt. De gemeente is nu alleen opgedragen om de regel, dat er niet meer dan 300 megawatt op een datacenter mag worden opgesteld, duidelijker te formuleren.

Dit laat, volgens ‘Red de Wieringermeer’, het risico op het overschrijden van de MER-grens volledig open. De groep geeft aan hier niets van te begrijpen en voelt zich machteloos om hier nog iets tegen te doen.

Door deze uitspraak is het mogelijk dat er meerdere datacenters op de beschikbare 50 hectare grond gevestigd kunnen worden, wat de groep grote zorgen baart.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
André Bakker is fulltime verslaggever/redacteur bij Noordkop Centraal. Iets delen met André? Stuur een mail naar andre.bakker@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
 1. Joke van Hulst
  Joke van Hulst zegt:

  Hulde aan deze actiegroep.

  Het is te gek voor woorden dat geld boven onze inmiddels spaarzame natuur gaat..
  En het maar gek vinden dat we steeds meer wateroverlast krijgen. Het water kan de grond niet meer inzakken als we alles volbouwen..

  Bovendien is en wordt er valse informatie verstrekt over het stroomverbruik en schoon water verbruik. Dit ligt vele malen hoger dan vooraf aangegeven.
  Ook over de werkgelegenheid word geligen.

  Stop deze vslse datawaanzin.

Reacties zijn gesloten.