71-jarige verdachte uit Tuitjenhorn in tranen

ALKMAAR – De 71-jarige G.R. uit Tuitjenhorn barstte maandag bij de rechtbank in Alkmaar in tranen uit.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man ervan dat hij op 22 december vorig jaar zijn 68-jarige vrouw om het leven bracht door haar te wurgen. Advocaat Mike Jonk noemde het ‘een crime passionnel’ en de rechtbank zelf sprak van ‘een hele trieste zaak’.

Het ging maandag nog maar om een inleidende zitting in deze strafzaak, maar de verdachte barstte aan het eind van de zitting huilend los over de toedracht. Hij vertelde dat zijn vrouw een relatie had met een ander en dat hij haar iedere dag vroeg of ze daarmee wilde stoppen. Toen zijn vrouw had gezegd dat ze dit inderdaad zou doen, was de verdachte naar eigen zeggen ‘dolgelukkig’.

Hij vertelde dat hij een geweldige week had beleefd samen met zijn vrouw. “Ik heb altijd gehoopt dat het goed zou komen tussen ons.” Na die week vertelde zijn echtgenote volgens de man dat ze toch terug wilde gaan naar haar geliefde. Dat was een klap in zijn gezicht.

“Ik vroeg haar of ze nog van mij hield”, zei de verdachte. “Maar ze zei keihard: Nee.” Hij verwondde zichzelf nadat hij zijn echtgenote had verwurgd of gesmoord. “Dan wil je jezelf straffen”, liet hij weten. “Ik wilde ook dood.”

Advocaat Jonk vond de omstandigheden van deze zaak zo bijzonder, dat hij de rechtbank vroeg om de verdachte te schorsen uit voorarrest. Dat zou beter zijn voor de verwerking van de man en die van de andere nabestaanden. “Zij kunnen dan met elkaar in gesprek gaan. Mijn cliënt kan dan de nodige zaken op orde brengen, voordat hij mogelijk een lange gevangenisstraf moet gaan uitzitten.”

De officier van justitie vond dat de rechtbank R. niet op vrije voeten moet stellen. Ze wees op de zwaarte van de zaak en de ernst van de verdenking. “Er is wel iemand dood.”

De rechtbank maakt dinsdag de beslissing over het voorarrest bekend.  De officier van justitie en de advocaat zeiden te hopen dat de strafzaak op korte termijn inhoudelijk kan worden behandeld. Wel is het wachten nog op het rapport van een psycholoog, die de verdachte heeft onderzocht.

Avatar foto
Van onze rechtbankverslaggevers.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):