Zwanenwater profiteert van neerslag (video)
CALLANTSOOG – De hevige neerslag van de afgelopen maanden heeft voor natuurgebied Het Zwanenwater in Callantsoog veel positieve effecten.
Volgens Lucien Knol, al 33 jaar boswachter in Het Zwanenwater, is de waterstand sinds 1962 niet meer zo hoog geweest in het natuurgebied. Hij geeft aan dat de grote hoeveelheid water goed is voor de natte natuur. “Mocht het water tot de zomer zo hoog blijven staan dan hebben een hoop planten wel een probleem, maar ik verwacht dat het over zes maanden weer is gezakt.”
De hoge waterstand zorgt er ook voor dat een groot deel van de wandelpaden onder water staan. Dit hindert de wandelaars maar is goed voor de vogels. “Veel mensen kiezen ervoor om een wandeling te maken in Het Zwanenwater, alleen als ze geen laarzen aan hebben dan moeten ze snel weer omkeren of met natte schoenen verder lopen”, zegt Knol.
“Vogels hebben rust nodig om hun vet op te bouwen in de winter. Hoe minder ze gestoord worden hoe beter het is. Voor de vogels is het fijn als de wandelaars niet overal meer komen in Het Zwanenwater.”
“Insecten zoals de rups overleven het water niet, maar als dieren kunnen lopen zoals muizen dan kunnen ze gewoon een droog plaatsje zoeken in het natuurgebied. Er zijn gelukkig ook nog veel stukken in Het Zwanenwater droog”, concludeert Knol.
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
het staat blank in het zwanenwater en zijn omgeving oorzaak aanbrengen kwelschermen en veel te hoge waterstanden oppervlakte .
Om deze diversiteit – het veel geroemde visitekaartje van het Zwanenwater – in stand te houden zijn tegenwoordig veel beheermaatregelen nodig. Zo is halverwege de jaren negentig een kwelscherm aan de oostzijde van het Zwanenwater aangelegd om te voorkomen dat de grondwaterstand niet te veel daalt door diepe ontwatering in de aangrenzende polders ten behoeve van de bollenteelt. Eerder al werd een deel van het gebied afgesloten voor publiek en werden grazers – runderen en schapen – het terrein ingebracht om de bodem kaal en schraal te houden en vergrassing en groei van jonge boompjes tegen te gaan. Ook begon men maaibeheer toe te passen met als resultaat een enorme bloemenrijkdom.
Bron
https://www.duinbehoud.nl/zwanenwater-is-nederland-in-het-klein/