Visie ‘Schagen samen aardgasvrij’ vastgesteld

De gemeenteraad heeft de Transitievisie Warmte “Schagen samen aardgasvrij” vastgesteld. In de Transitievisie Warmte (TVW) staan de mogelijkheden om de woningen en gebouwen in onze gemeente aardgasvrij te maken. In de visie staat ook hoe de gemeente dit gaat aanpakken. Wethouder Hans Heddes is zeer tevreden over het proces en de aanpak voor Schagen. “Bij het maken van deze visie hebben we goed geluisterd naar onze inwoners en ondernemers die betrokken waren bij de strategie zoals deze er nu ligt”, aldus Hans Heddes.

Schagen samen aardgasvrij

Voor de Transitievisie Warmte gebruikte de gemeente Schagen de kennis en ervaring van inwoners en ondernemers bij het inventariseren van de kansen en het bepalen van de koers. Hiervoor is een adviesraad van inwoners en ondernemers opgericht en is het online participatieplatform www.samen.schagen.nl gebruikt. Daarnaast is een enquête onder de inwoners en ondernemers uitgezet en is een Warmte Meetup georganiseerd. De inbreng van de inwoners is gebruikt bij de verdere uitwerking van deze Transitievisie Warmte.

Strategie gericht op isoleren

Tot en met 2030 ligt de focus op het besparen van aardgas door het isoleren van de woningen. Hiermee daalt voor bewoners ook de energierekening. Woningen kunnen pas op een rendabele manier aardgasvrij worden gemaakt als deze voldoende zijn geïsoleerd. De ambitie van gemeente Schagen is 3.000 bestaande woningen te isoleren zodat ze aardgasvrij kunnen worden. Ook zijn deze woningen dan geschikt voor elektrisch koken.

Wethouder Hans Heddes zegt, “we hebben alle inwoners nodig om de klimaatdoelen te bereiken en zullen dus maximale participatie nodig hebben om dit voor elkaar te krijgen”. Daarom gaat gemeente Schagen alle woningeigenaren stimuleren om met de isolatie van hun woning aan de slag te gaan. Ook selecteert de gemeente enkele buurten waar snel veel woningen tegelijk geïsoleerd kunnen worden. Hierbij worden inwoners intensief en persoonlijk betrokken. Het doel is om iedere woningeigenaar een uitgebreid beeld te geven van de isolatie- (en ventilatie)maatregelen die nodig zijn om het huis te verduurzamen. Ook de verwachte kosten, opbrengsten en financiering zijn te zien.

Inwoners bepalen zelf het tempo

In de Transitievisie Warmte heeft gemeente Schagen nog geen definitieve keuze gemaakt voor buurten om tot 2030 mee aan de slag gaan. De gemeente vindt het belangrijk dat het initiatief vanuit de samenleving komt. Dus dat er draagvlak in een buurt is voordat de uitvoering begint. De woningcorporatie Wooncompagnie is daarbij een belangrijke partner. Samen met de inwoners, de woningcorporatie, overige gebouweigenaren en andere betrokken partijen werkt de gemeente vervolgens voor iedere buurt een Buurtuitvoeringsplan uit waarin de te zetten stappen staan. De inwoners bepalen vervolgens zelf het tempo.

Strategie gericht op aardgasvrij

Ook wil gemeente Schagen in de periode tot 2030 ervaring opdoen met een proefproject. Hierin wordt een buurt of een deel van een buurt aardgasvrij gemaakt. Met dit proefproject wil de gemeente niet alleen leren over techniek en financiering, maar ook over hoe inwoners kunnen participeren. De meest recent gebouwde buurten komen als eerste in aanmerking omdat de woningen hier al voldoende geïsoleerd zijn.

Voor gebieden waar de huizen dicht op elkaar staan, ziet de gemeente de aanleg van een warmtenet als serieuze mogelijkheid. De huizen in het centrum van Schagen bijvoorbeeld. Deze zijn moeilijker te isoleren. Een warmtenet kan slecht geïsoleerde huizen beter verwarmen. De gemeente gaat dit de komende jaren verder onderzoeken.

Transitievisie Warmte

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat alle Nederlandse gemeenten in 2021 een Transitievisie opstellen en vaststellen. Dat is in Schagen gelukt. In de Transitievisie Warmte beschrijft de gemeente de energiebesparings-mogelijkheden. En is berekend hoeveel energie nodig is om te voldoen aan de vraag naar warmte. Daarnaast geft de visie aan welke warmtebronnen kansrijk zijn. Ook staat er welke warmte-infrastructuur nodig is om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Het tussendoel is om in 2030 twintig procent van de woningvoorraad aardgasvrij-geschikt te hebben. Dat is dus één op de vijf woningen. Dit alles binnen de kaders van haalbaarheid en betaalbaarheid.

Minimaal iedere vijf jaar wordt de Transitievisie Warmte herzien, zodat nieuwe inzichten in de aanpak verwerkt kunnen worden. De warmtetransitie maakt onderdeel uit van het Duurzaamheidsprogramma 2020-2050 “Samen bouwen aan een duurzaam Schagen”.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Dit bericht is afkomstig van de gemeente Schagen. Meer weten? Kijk op www.schagen.nl.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):