Vaste brug over kanaal nog ver weg
BURGERVLOTBRUG – Er is nog geen zicht op een nieuwe, vaste brug over het Noordhollands Kanaal bij Burgerbrug. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.
Gedeputeerde Jeroen Olthof bracht woensdag op uitnodiging van de Ondernemers Federatie Schagen een bezoek aan de vlotbrug. Die brug is voorlopig gestremd nadat een veel te zwaar voertuig er overheen is gereden.
De bereikbaarheid van de regio lijdt volgens de ondernemers onder de kwetsbare vlotbrug, die nu weer maanden buiten gebruik is.
Ondanks jarenlange oproepen van bewoners en ondernemers voor een nieuwe vaste brug, blijft het bij plannen.
Volgens Olthof is een nieuwe vaste brug alleen mogelijk met steun van het Rijk. Die steun is er nog niet.
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Wat doet zo’n gedeputeerde eigenlijk gedurende een “werkdag”?
Elke cent die bruggen kosten moet toch uiteindelijk worden betaald door de belasting betaler. Zo’n vaste brug kost erg veel geld. Het Noordhollands is een scheepvaart route. Dus moeten bruggen open kunnen. Schepen en boten met masten moeten ook hier een vrije doorvaart hebben.Een brug met beweegbare klep (zoals de Stolperbrug) heeft ook veel onderhoud nodig. Ook dat is erg duur en de belastingbetaler draait hier dan voor op. Een vaste brug komt hier gewoon niet. Ook de toeleiding wegen zijn ook niet ingericht op veel en zwaar verkeer.
Elke keer dat de Burgervlotbrug stukgaat, ligt de regio wekenlang overhoop. En telkens weer zijn er mensen die er met veel te zware voertuigen overheen rijden — zoals laatst die enorme kraanwagen.
Kunnen te zware voertuigen automatisch worden herkend en geweerd? Ja, grotendeels wel. Bijvoorbeeld met een slim systeem dat gebruikmaakt van kentekenherkenning. Hoe werkt dat?
Stap 1: Standaard staat het verkeerslicht voor de brug op rood en/of is de slagboom omlaag.
Stap 2: Een voertuig rijdt tot aan de stopstreep.
Stap 3: Het kenteken wordt automatisch gescand (ANPR – zoek maar op).
Stap 4: Het kenteken wordt gekoppeld aan de RDW-database, waarin onder andere het ledige gewicht van het voertuig staat.
Stap 5: Is dat gewicht lager dan de maximaal toegestane massa voor de brug? Dan gaat het verkeerslicht op groen en/of de slagboom omhoog.
Zo’n systeem is relatief betaalbaar, snel te realiseren én voorkomt schade. Misschien willen verzekeraars zelfs meebetalen, want zij draaien nu vaak op voor de kosten als zo’n vlotbrug defect raakt.
Natuurlijk is dit systeem niet 100% waterdicht — maar die kraanwagen was er gegarandeerd níét doorheen gekomen. En later kun je het altijd uitbreiden met sensoren in het wegdek voor een volledig Weigh-In-Motion (WIM)-systeem.
Zo beschermen we de vlotbruggen én houden we de regio bereikbaar.
Zie ook: https://www.baminfra.nl/wij-bieden/verkeerstechniek/dynamisch-verkeersmanagement/weigh-in-motion
Mooi om te weten dat je dus als ondernemer de boel aan flarden rijdt en dan te zeggen dat de boel niet deugt. Er gaat ook veel geld naar oude houten windmolens die draaien niet met rendement en kosten klappen met geld, daar kan dan ook wel een fakkel in als je niks met nostalgie hebt. Als je er last van hebt moet je gewoon aan de goeie kant van t kanaal gaan ondernemen.
Een fakkel erin mag niet dat is namelijk weer slecht voor het milieu
De huidige bruggen van het Rijk hebben ook problemen door ouderdom, overbelasting en meer verkeer. Daar gaan nu de brug gelden naar toe. Meestal is er een leidraad van ca 20 Km tussen 2 vaste bruggen. Voor het herstel van de vlotbrug daar wordt het materiaal wat nodig is getekend en gemaakt. Reserve materiaal voor vlot herstel is er kennelijk niet. Dat duurt dus weer maanden.
Nou Olthof doe je best bij dat Rijk. Misschien is initiatief van de ondernemers uit de regio een optie?
Eeen tolbrug of zo.