Openbaar toilet Sint Maartenszee nog ver weg
SINT MAARTENSZEE – Staatsbosbeheer wil geen toilet in zijn duingebied bij de strandopgangen van Sint Maartenszee. Daarmee is de komst van een openbaar toilet in het kustdorp nog mijlenver weg.
Een openbaar toilet in Sint Maartenszee, waardoor strandgasten niet meer aankloppen bij de winkels en campings. Het is een langgekoesterde wens van de ondernemers, vertegenwoordigd door de Ondernemersfederatie Schagen, sector Recreatie en Toerisme. Momenteel melden zich geregeld mensen die van het strand komen met hoge nood.
De wens sluit aan bij een campagne van de Toiletalliantie van de Maag-Lever-Darmstichting, die op veel meer plekken openbaar toegankelijke toiletten wil. In Texel is het ze al gelukt een ‘natuurtoilet’ geplaatst te krijgen in een duingebied van Natuurmonumenten. Een natuurtoilet is een onbemand composttoilet dat niet is aangesloten op het riool, water of elektriciteit. Het is niet afhankelijk van andermans openingstijden.
Smeerpoetsen
Cafetaria De Goudvis vraagt 50 cent voor toiletbezoek als bezoekers niets bestellen, maar volgens eigenaar Richard Poland zijn de lasten groter dan de baten: “Er zitten soms enorme smeerpoetsen tussen hoor”. Hij is daarom een van de ondernemers die een openbaar toilet wil. Maar dan wel in het duin, voordat zij het duingebied verlaten: “Het moet op een logische looproute zitten, voordat iedereen uit de duinen een kant op gaat bij de rotonde. Een toiletgebouwtje op de grote parkeerplaats achter De Goudvis gaat niet werken.” Een vrijstaand gebouwtje op het pleintje voor zijn zaak geeft volgens hem ook te veel overlast.
‘Sympathiek initiatief’
Dan blijft het duingebied van Staatsbosbeheer over. Woordvoerder Marcel van Dun kent het pleidooi van de Maag-Lever-Darmstichting en noemt het een sympathiek initiatief. “Toch zijn wij er geen voorstander van. Zelfs niet als anderen beloven om beheer en schoonmaak te betalen. De ervaring leert dat afgelegen toiletten veel last krijgen van vandalisme. Ook willen wij verrommeling van het landschap voorkomen.”
Van Dun kent zelfs het natuurtoilet in Texel: “Wat ik daarvan heb begrepen, is dat die natuurlijke compostering door organismes alleen werkt boven de 10 graden Celsius. Een groot deel van het jaar valt dat dus stil.” Hij luistert geïnteresseerd naar de wens van de ondernemers om van de smeerpoetsen af te willen in hun eigen zaak: “En dan mogen wij die dus?”
Onderzoek naar behoefte
Desgevraagd herhaalt een gemeentewoordvoerder namens wethouder Heddes en burgemeester Van Kampen de opvatting dat strandgasten in Sint Maartenszee gebruik kunnen maken van de toiletten bij de reddingspost. Daar blijft de gemeente bij, ondanks het feit dat de Reddingsbrigade dat eerder al weersprak. “Daarnaast gaan wij in de aankomende tijd onderzoek doen naar de behoefte, omdat wij ook signalen krijgen dat de huidige situatie verbeterd kan worden.”
De woordvoerder kon nog niet verklaren waarom het onderzoek naar de behoefte de afgelopen 2 jaar nog niet was uitgevoerd, terwijl dit al wel was aangekondigd in het coalitieakkoord van juni 2022. Een dezer dagen komt de gemeente met antwoorden op deze en andere vervolgvragen.
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal