“Niemand wil meer in een bejaardentehuis”

SCHAGEN – Niemand wil het bejaardentehuis terug, maar er moet wel goed worden nagedacht over de toekomstige zorg voor ouderen. Dat vertelt Tanja Ineke, voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonzorggroep Samen, in de tweede aflevering van de serie ‘Nieuw Oud’.

In de serie komen tal van organisaties aan het woord die zich bezighouden met de ouderenzorg. Want die zorg is in de toekomst niet meer vanzelfsprekend. Het aantal ouderen neemt toe, terwijl er minder mensen zijn die in de zorg werken.

Hoewel volgens Ineke niemand het oude bejaardenhuis terug wil, snapt ze wel de vraag. “We zijn met zijn allen bezig met eigen regie en hoe geef ik mijn leven invulling. Daar past bij dat je je leven  zo lang mogelijk zelf wil vormgeven”.

Ineke verwacht dat mensen met de zorg van bestaande instellingen langer thuis kunnen blijven wonen. Ook de inzet van hulpmiddelen, nieuwe technieken of mantelzorg zullen in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen.

Samen doet ook veel experimenten, zoals Living Lab in Warmenhuizen waarbij bewoners een belangrijke rol spelen in het inrichten van de zorg. “Daar kijkt ook de landelijke overheid bij mee”, vertelt Ineke. Volgens Ineke blijft er ook in de toekomst zorg beschikbaar voor mensen die het nodig hebben. Ze adviseert mensen wel om het gesprek hierover met elkaar aan te gaan.

‘Nieuw Oud’ is op zondag en woensdag te zien op Noordkop Centraal TV. In de aflevering van komende zondag komt wethouder Haydar Erol van de gemeente Schagen aan het woord.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nl



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
4 antwoorden
  1. Dick
    Dick zegt:

    Tanja Ineke scheert iedereen over één kam met haar opmerking “Niemand wil meer in een bejaardentehuis”. Dat is onzin. Demagogische kletspraat zelfs. Er zijn wel degelijk ouderen die, om wat voor reden dan ook, op een gegeven moment naar een “bejaardenhuis” zouden willen verhuizen. Zo’n verhuizing naar het “bejaardenhuis” gebeurt dan niet reeds op 65-jarige leeftijd, zoals Tanja ons voorspiegelt, maar vaak pas veel later. We worden immers (gemiddeld) steeds gezonder oud. Echter, als op een gegeven moment volledig zelfstandig wonen steeds moeilijker wordt, dan zou een bejaardenhuis voor veel senioren nog steeds een aantrekkelijke oplossing kunnen zijn.
    Ook andere woonvormen voor senioren zijn natuurlijk mogelijk, zoals een seniorenwoongroep, of aan het bejaardenhuis gelieerde aanleunwoningen. Men zou hierbij ook eens een voorbeeld kunnen nemen aan “Het Polder Hofje”, in Anna Paulowna. Zo’n oplossing zou ook in Schagen zeker niet misstaan.
    https://www.polderhofje.nl/visie

    Echter, helaas lijkt het “business model” van Samen Woonzorggroep vooral gericht op het bieden van grootschalige bulkzorg, waarbij steeds vaker vooral op zorgkosten, en niet zozeer op zorgkwaliteit wordt gestuurd. Bijvoorbeeld: Het wassen en labelen van kleding van bewoners wordt door Samen liever goedkoop uitbesteed, ook al betekent dit dat het meestal wel twee weken duurt voordat kleding van naam-labels is voorzien en is bij de bewoner. Omdat Samen reeds het leeuwendeel van de zorginstellingen in Schagen e.o. in handen heeft, valt er voor senioren verder helaas weing meer te kiezen. Als monopolist in de regio hoeft Samen immers niet of nauwelijks te vrezen dat bewoners overstappen naar een andere “zorgconcurrent”.

    Marktwerking in de zorg, zegt u? Helaas. Marktwerking in maatschappelijk taken leidt zelden tot kwaliteitsverbetering. Dat heeft 13 jaar neoliberalisme en “bezuinigen-via-decentralisatie” ons wel geleerd. Denk na. En stem verstandig.

  2. Annet
    Annet zegt:

    Helemaal eens met standpunten van personen hierboven!
    Ik heb hier ook mee te maken en het is vaak te triest voor woorden!
    Wat was er nu mis aan een Bejaardentehuis?
    Het was geen moeten…
    Bestrijding van eenzaamheid voor mensen die wel degelijk hiervan gebruik willen maken en de zorg gecentraliseerd dus kosten besparend, nu racen diverse Zorginstantie,s de hele dag heen en weer,overbelaste Mantelzorger etc. etc. de doorstroming huizenmarkt.
    De zorg aan huis loopt ook aan alle kanten vast ook bij Samen en b.v bij de Ceagstate wat ook onder Samen valt is behoorlijk uitgekleed.
    Geen idee waar Mevr. Tanja Ineke deze informatie vandaan haalt ?
    Andere planeet ?
    Misschien een leuke opsteker om zelf eens een paar maanden mee te draaien en de thuis situatie,s in ogenschouw te nemen.
    Dit kan niet vanachter een bureau..
    Mevr. Tanja Ineke heeft een behoorlijke staat van dienst , maar ik heb niet de indruk dat zij de echte realiteit van wat er achter de voordeuren afspeelt helemaal in kaart heeft….
    Mijns inziens pure Management taal.
    De digitalisering en domotica is in veel gevallen ook een wassen neus ,waar overigens ook weer enorme kosten mee gemoeid zijn.
    Het is een vaak te eenzijdig communicatie kanaal.
    Het risico is groot dat de cliënt/patiënt de aangeboden info verkeerd interpreteert en gebruikt.
    Laat staan dat als voorbeeld een cliënt/patiënt met een voorstadium van b.v Dementie überhaupt nog weet hoe domotica werkt.
    De realiteit steekt toch heel anders in elkaar als de interpretatie van Mevr. Ineke.
    Ik twijfel niet aan de goede intensie van Mevr.Ineke ,maar nogmaals geen idee hoe zij tot deze conclusie komt.

  3. Frits
    Frits zegt:

    Hoe kan het nou dat de administratieve lasten niet dalen als er zoveel tablets worden gebruikt door zorgverleners? Dan doe je iets verkeerd.
    Zij leeft in een droomwereld, heel veel mensen willen wel in een bejaardenhuis 2.0 wonen waar je contact hebt met andere mensen en samen kunt eten i.p.v. alleen. Alleen willen senioren in 2023 geen bingo maar Youtube en popmuziek.

  4. Em
    Em zegt:

    Zo is dat. Ik zie teveel mensen in een verpleeghuis binnen komen die al te zwak zijn, die vervolgens na een aantal maanden komen te overlijden. Ik denk altijd: deze mensen hebben teveel thuis mee moeten maken. Echt niet iedere oudere wil thuis sterven. En wat dacht je van al die overbelaste mantelzorgers. Het is makkelijk oordelen als je achter je bureau alles zit te bedenken. Ik maak het in het echt mee, deze mensen die zoveel hebben betekent in de maatschappij mogen/moeten zij zo aan hun einde komen? Heel triest.

Reacties zijn gesloten.