Kustpact een vloek of een zegen?
De Kustpact een vloek of een zegen? Hij is er gekomen na oorverdovend protest, van vooral de natuurorganisaties, tegen het plan van minister Schultz dat Belgische toestanden zou inluiden langs de hele Nederlandse kust. Natuurmonumenten hing meteen in de gordijnen toen het besluit op de website van het ministerie van Steen en Asfalt verscheen en toen was het hek helemaal van de dam.
Schultz beloofde met een kustpact te komen maar inspraak van heel veel belanghebbenden: provincies, kustgemeenten, recreatieondernemers, drinkwaterbedrijven, ANWB, Staatsbosbeheer, StrandNederland en natuur- en milieuorganisaties. Bijna heel Nederland heeft ze zich ermee bemoeid en uiteindelijk ligt er een document dat voor alle partijen aanvaardbaar is; uiteindelijk ook voor de recreatieondernemers die wat wisselgeld kregen. Wethouder Jelle Beemsterboer ontkwam  er niet aan het pact mede te ondertekenen, ook al heeft hij bedenkingen en wil hij een paar aanpassingen.
Op 18 januari meldde de provincie Noord-Holland dat ze samen met de kustgemeenten, natuurorganisaties en recreatiesector gestart is met een eigen ‘pact’. Deze moet voor de zomer gereed zijn. Gedeputeerde Joke Geldhof praat over het concreet aanwijzen van gebieden waar de natuur met rust moet worden gelaten en waar ruimte is voor nieuwe economische activiteiten. Dat geldt voor zowel het strand als de binnenduinrand.
Beemsterboer zei tot ontsteltenis van bollenboeren, recreatieondernemers en raadsleden dat de zonering zich zal uitstrekken tot de N9. Dit is wel wat gortig te noemen. In dit gebied zou dan geen nieuwbouw kunnen plaatsvinden en komt er een rem op agrarische en recreatieve activiteiten. Het is de prijs voor een groter doel: het vrijwaren van storende elementen in het kustgebied, inclusief het strand. Daar is de kustpact om begonnen, maar zo heet zal de soep niet worden opgediend. Â
Interessant is de vraag of het kustpact gevolgen heeft voor de bouw van de 85 strandhuizen op het strand van Petten. In het pact lees ik dat het verbod op bouwen geldt voor nieuwe plannen. Het plan voor Petten bestaat al een poosje en heeft de instemming van de gemeente Schagen en de provincie. Het plan ligt nu bij de Raad van State die zich moet uitspreken over de rechtmatigheid ervan die wordt betwist door Houd Zijpe Leefbaar. De gemeente heeft de Raad van State om spoed gevraagd maar daar komt weinig van. Het lijkt mij dat de Raad van State ook zal kijken naar het gesloten kustpact waarmee de gemeente Schagen zich heeft verenigd. Dit kan het bouwplan de das omdoen.
Feit is dat het strand puur natuur is, en daar hebben we in Nederland weinig van, en verdraagt eigenlijk geen storende bouwactiviteiten. Neem de gemeente Bergen, die heeft besloten geen bouwactiviteiten toe te laten op het strand met als reden dat dit de lokale economie zou schaden. Zou Bergen het zo verkeerd hebben?
Eugeen Hoekstra
Â
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal