Column: Wie het minst vervuilt krijgt in verhouding de hoogste rekening.
Milieudefensie slaat alarm, omdat de grootste vervuilers – de grote bedrijven – op deze manier het minst hoeven te betalen. Dit terwijl 80% van de CO2-uitstoot van deze bedrijven komt. Daarnaast vullen de huishoudens via de overheidsheffingen voor het grootste deel de subsidiepot SDE+. Maar deze subsidie gaat volgens Milieudefensie juist voor het grootste deel naar bedrijven die het geld gebruiken om te verduurzamen. Dit is de reden waarom zij uit het overleg met de overheid is gestapt. Er komt geen Co2-heffing voor de meest vervuilende industrieën en dus moet het geld ergens anders vandaan komen. Wie het minst vervuilt krijgt relatief de hoogste rekening.
PriceWise weet het zeker: de energierekening stijgt volgend jaar voor veel huishoudens met ruim 300 euro per jaar. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een variabel energietarief en krijgt met deze forse verhoging te maken. Nuon, Essent en Eneco laten weten dat de totale energierekening voor een meerpersoonshuishouden per 1 januari 2019 stijgt met gemiddeld € 327,- per jaar. Dit is een stijging van in totaal 17 procent ten opzichte van het afgelopen halfjaar. Â
Ik lees dat de toename vooral wordt veroorzaakt door een forse stijging van de leveringstarieven voor gas en stroom en de stijgende energiebelastingen op gas. Sinds 2014 zijn de kosten in de vorm van energiebelastingen en de Opslag Duurzame Energie (ODE) al met 68 procent omhoog gegaan.  Consumenten die nog nooit zijn overgestapt of al enkele jaren geleden zijn overgestapt en sindsdien hun contract niet meer hebben aangepast, hebben meestal een contract met variabele tarieven, aldus PriceWise.
Wat moeten hiervan vinden? Burgers worden getrakteerd op fors hogere energierekeningen terwijl ze nog niets hebben kunnen doen om het energiegebruik naar beneden te brengen omdat nog steeds niet duidelijk is dat de overheid wil wat wij (de gewone burgers) moeten doen om het klimaat in de klauwen te houden.
Vandaag komen de voorstellen op tafel over energiebesparing en hernieuwbare energieopwekking in de bebouwde omgeving. Moeten we aan de warmtepomp of juist niet? Moeten we allemaal van het gas af of komt er misschien waterstofgas of groen gas zodat we mogen kiezen?
Huishoudens betalen op dit moment 184 keer meer energiebelasting op elektriciteit en 21 keer meer op gas dan grote bedrijven. Dit terwijl grootverbruikers veel meer energie verbruiken en daardoor ook meer vervuilen, blijkt uit berekeningen van Milieudefensie. En dit verschil wordt volgend jaar waarschijnlijk nog groter. Dat is oneerlijk, zegt Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks. Hij startte in het consumentenprogramma Kassa een actie ‘eerlijke rekening’.
Het lijkt erop dat het kabinet zware industrieën wil ontzien uit vrees dat hoge energieheffingen deze bedrijven aanzetten om te verhuizen naar het buitenland. Zo komt een eerlijke verdeling van de lasten niet tot stand. De grootste vervuilers krijgen grote sommen subsidie. Dan kan het niet zo zijn dat de belastingbetaler opdraait voor de kosten. Beprijs toch verdikkeme de uitstoot van CO2. Dan is het de vervuiler die betaalt. Zo hoort het. Ik zou het gele hesje alvast tevoorschijn halen.
Eugeen Hoekstra
Â
Â
Â
Â
Â
Â
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal