Column: Waldervaartplan wordt met de maand soberder

De tientallen inwoners van Waldervaart die maandagavond waren toegestroomd naar het gemeentehuis moesten wel even slikken toen ze hoorden dat het Waldervaartplan sterk versoberd wordt tenzij er meer woningen worden gebouwd. Gestapeld in vier of vijf bouwlagen. Dat is niet wat de inwoners willen. Drie tot maximaal vier bouwlagen maar dan houdt het echt op.

Dat was duidelijk een ander verhaal dan in september vorig jaar toen nog gesproken werd over wadi’s, picknicktafels en kleine stukjes groen met speciale bomen en planten. Geen woord hierover meer. De stofkam moet er door heen. Waar mooi gras was getekend in de binnentuinen tussen de appartementen worden nu parkeerplaatsen aangelegd. Wel een verschil als je vanaf je balkon naar beneden kijkt.

De sportzaal is de bottleneck in het verhaal.  Sterk verouderd, moet worden gerenoveerd en verduurzaamd. Geraamde kosten totaal 2,3 miljoen euro. Slopen ligt meer voor de hand en dus moet er een nieuwe zaal komen. Waar precies is nog niet duidelijk: op de plek van de bestaande zaal (je moet dan vervangende ruimte zoeken; kostbare zaak) of aan de kant van de Spreeuwenlaan. Geraamde investeringskosten 3,5 miljoen euro. Voorkeur gaat uit naar nieuwbouw. Financiële dekking is er nauwelijks: een kleine zeven ton.

Ander probleem zijn de scholen. De gebouwen worden gesloopt ( er komt een nieuw schoolgebouw) en maken plaats voor appartementen. Maar de bestaande schoolgebouwen zijn nog niet afgeschreven. Ze hebben nog een flinke boekwaarde. Een kleine miljoen euro. In een keer afschrijven zeggen de ambtenaren. En zo stapelen de kosten zich op tot flinke hoogte.

Maar er zijn toch ook baten? Ja zeker, die komen uit de appartementenbouw. Hoe meer appartementen, hoe hoger de baten. Maar meer is vaak hoger bouwen en dat stuit op bezwaren van omwonenden. De huizenprijzen zijn nu nog opperbest, maar hoe lang blijft dit zo? De NVM ziet dat de prijzen niet meer stijgen maar zich stabiliseren.  

Het college heeft inmiddels de fraaiste scenario’s naar de prullenmand verwezen. Dus geen kunstwerken, bijzondere brug, vlonders langs het water en nieuwe geasfalteerde fiets- en voetgangerspaden richting het centrum. Ook geen parkeergarage en binnentuinen. Enkel komen er een nieuwe supermarkt en een nieuw winkelcentrum en een ruim aantal appartementen.

Voordeel is wel dat er minder bomen geveld hoeven te worden. Maar hoe staat het dan met de sportzaal en de schoolgebouwen? In een niet integrale aanpak wordt de bestaande sportzaal gehandhaafd en de schoolgebouwen worden enkel gerenoveerd. Dit scenario gaat het niet redden. Goedkoop wordt duurkoop op deze manier.

Dan blijven over scenario’s vier en vijf: het oorspronkelijke plan, maar dan sterk verdund. Hoe? Door een nieuwe sportzaal te bouwen aan de kant van de Spreeuwenlaan. Hierdoor worden kosten bespaard voor een tijdelijke sportzaal omdat de bestaande wordt gesloopt. De scholen kunnen een nieuw schoolgebouw realiseren. Bespaart hoge renovatiekosten.

De groene parkeerdaken van de appartementencomplexen komen te vervallen. Er komt geen groene buitentribune bij de sportzaal. Geen extra aandacht voor het park in de wijk, geen fraaie brugverbinding en geen speelvoorzieningen. Wat er wel zal komen zijn een nieuwe supermarkt en een nieuw winkelcentrum en 133 appartementen.

Scenario 4 rept over 163 appartementen. Maar dat lijkt mij sterk want dit betekent hoger bouwen en er is veel meer parkeerruimte nodig. Het college heeft besloten van scenario 3 en 4 een nieuw verhaal te maken. Voor de zomer volgt een nieuwe informatiebijeenkomst. Dit werd aan het einde van de bijeenkomst beloofd.

Wat moeten we aan met deze worsteling op het gemeentehuis?  Voor een nieuwe sportzaal heeft de gemeente geen geld. Om tot een sluitende exploitatie te komen moeten de appartementen voldoende opbrengsten genereren. Garantie dat de huizenprijzen zo hoog blijven als nu, is er niet. Omwonenden zien de bui al hangen en wijzen hoogbouw van de hand. Ze zijn bang dat ze straks tegen een blinde muur van een appartementencomplex aankijken of dat ze de avondzon gaan missen. Ook vrezen ze veel meer verkeer in hun buurt.

Het Waldervaartplan is goed voor de middenstand, ik bedoel eigenlijk de VOMAR, Klavertje Vier haakt af, een drogist ziet wel mogelijkheden, maar voor de rest vrees ik leegstand, het Waldervaartplan is ook goed voor de woningzoekenden en de scholen. Maar de omwonenden moeten er een prijs voor betalen. Alle leuke dingen zijn uit het plan gehaald. Van het versterken van de groene kwaliteit van de wijk komt zo weinig terecht.

Eugeen Hoekstra

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 13 februari 2019
Categorie: Archief Column
Aantal views: 14
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):