Column: Wachttijd huurhuis naar 2,5 jaar

Wat heeft de gemeente Schagen voor ons in petto volgend jaar ? Ik geef je weer een inkijkje in de plannen die in de pijplijn zitten voor 2019.

Omgevingswet: De Omgevingswet komt eraan. Dit betekent veel overleg en afstemming. Burgers moeten opletten dat er aan hun rechten wordt geknaagd omdat de wet de gemeente meer ruimte geeft. Zo komen er mogelijk tweejaarlijkse bestemmingsplannen: kostenbesparend voor de burger als je je bouwplan aansluit op het bestemmingsplan. Maar wil je het confectiepak wel? Welstandvrij wat kan, regie waar nodig, bijvoorbeeld bij historische dorpsgezichten.

Duurzaamheid:  Het college wil een duurzaamheidscoördinator aanstellen (o.a. voor gasloos). Kosten 90 duizend euro.  

Woonvisie: Er komt ook een nieuwe Woonvisie. Het college wil 300 woningen per jaar bouwen. Mogelijk meer. In elke kern starterswoningen. Er komen starters- en duurzaamheidsleningen. Voor senioren komt de Blijverslening. Nieuwbouwwoningen gaan zonder gasaansluiting. Mijn vraag is is dit wijs? Over een paar jaar is er waterstofgas. De gemeente stelt een extra projectleider aan. Kosten 87 duizend euro. En ook een teamleider Ruimte. Kosten 90 duizend euro.

Wachtlijsten: De wachtlijsten voor sociaal huur moet sterk omlaag. In de dorpen tot maximaal 2,5 jaar en in de stad Schagen maximaal 3,5 jaar. Beleggers worden aangemoedigd te investeren in vrije sector woningen. Onderzoek is gaande om een Knarrenhof te realiseren in Schagen. Bij grootschalige woningbouwprojecten stelt het college als voorwaarde dat er minimaal 40% sociale nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd.

Energy & Health:  Het college ziet nog steeds veel in de innovatiecampus in Petten. De aanwezige sterke kennisbasis gaat zich op deze manier steeds meer openstellen voor de buitenwereld. Bio Valley en Seed Valley mogen zich verheugen op bijzondere belangstelling van de gemeente Schagen. E&HC werkt aan een Masterplan voor de campus. Als onderdeel hiervan maakt de gemeente voor E&HC een omgevingsplan en een bijbehorend beeldkwaliteitsplan.

Greenport: Provincie en Rabobank stoppen met de subsidie. Het college wil door en betaalt € 7.500 per jaar. GreenPort NHN heeft als doelstelling het stimuleren en initiëren van innovatie in de regio Noord-Holland Noord.

Verwaarlozing: Om te voorkomen dat het landschap verloedert kunnen  eigenaren van verwaarloosde schuren in de toekomst op deze plek minder woningen laten bouwen bij Ruimte voor Ruimteprojecten.

Bedrijfsterreinen:  Het college wil de bestaande zonering van vestigingslocaties op de Witte Paal verruimen zodat andere starters en instellingen met een sociaal-maatschappelijke functie hier welkom. Ook komt er horeca. een Op de Lagedijk verandert weinig op dit punt.

Windturbines en biomassa:  Windturbines staat het college toe, mits in lijn- of parkopstelling langs weg of waterwegen. Biomassavergisters zijn ook welkom als ze naar ver van de woonwijken komen.

Recreatie en toerisme:  er komen aanlegsteigers in de dorpen Oudesluis, Schagerbrug, Sint Maartensbrug en Burgerbrug om te kunnen varen. Het college wil géén  grootschalige nieuwe recreatieterreinen meer. Kleinschalige initiatieven zijn nog wel mogelijk. Het college besteedt extra aandacht aan de West Friese folklore, de unieke kwaliteiten van de badplaatsen en Schagen Marktstad. De borden bij de strandslagen worden vervangen: de duinen van Groote Keeten, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten gaan voortaan ook zo heten.

 

Morgen het laatste deel.

Eugeen Hoekstra

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):