Column: Waarom besloten bijeenkomsten over zonne-energie in Schagen?

De gemeente werkt aan een beleid voor zonneweiden. In februari volgend jaar stelt de raad nieuwe regels vast. Het schijnt dat in het gemeentehuis besloten bijeenkomsten plaatsvinden met uitgenodigde voor- en tegenstanders van zonneweiden. Dat deze bijeenkomsten niet openbaar zijn is natuurlijk van de gekke. Waar is de gemeente bang voor?

Het debat over zonneweiden moet in alle openheid worden gevoerd. De inwoners van Schagen zijn net zo belanghebbend “als het gaat om de benutting van de openbare ruimte” als alle andere gebruikers. Of beter gezegd de leefbaarheid van de omgeving waarin je woont. Het maakt verschil of je aankijkt tegen een groene weide of tegen zwarte zonnepanelen.

Het loopt intussen storm bij de gemeente Schagen: er gaat geen week voorbij of er ligt een aanvraag op de mat. Alles bij elkaar liggen er nu bij de gemeente vijftien tot twintig aanvragen. Dit betekent heel veel ‘voetbalvelden’ vol met zonnepanelen.

Is zonne-energie wel zo raadzaam? Het opwekken is afhankelijk van het weer en het seizoen. Winterdag is de opbrengst gering. Opslaan van de zonne-energie is niet bepaald makkelijk.

Windenergie en zonne-energie zijn belangrijk omdat we van het gas af moeten. Ja, van het aardgas om precies te zijn. Het Gronings gas. Bravo.  Maar toch niet van het waterstofgas? Integendeel, van vele kanten wordt benadrukt dat waterstofgas een prima vervanging is. Beter waterstofgas dan afhankelijk te zijn van Russisch gas. Dit laatste moeten we echt niet willen.

Windenergie en zonne-energie is belangrijk en met het opwekken moeten we doorgaan. Maar beide zijn niet bedrijfszeker. Er zullen onderbrekingen zijn. Afgelopen zomer hadden we in Nederland veelvuldig te maken met hogedrukgebieden. Hierdoor draaide de zon overuren. Prima voor de zonnepanelen, maar voor de windturbines geldt een ander verhaal. In hogedrukgebieden waait het niet erg. De opbrengst is matig.

Kortom, het weer heeft veel invloed op de energieopbrengst. Door de klimaatopwarming wordt de kans op hogedrukgebieden steeds groter. Maar als het winter is dan zijn de zonuren helaas beperkt. Dan is er niet alleen weinig wind maar ook weinig zon. Stormen blijven komen, veel wind dus, goed voor de turbines zou je zeggen, maar bij veel wind worden ze stilgezet.

Alliander werkt samen met onder andere de netbeheerders, energieleveranciers, KIWA etc. om praktijkkennis op te doen over wat waterstof doet met onze huidige gasleidingen. Kunnen ze er tegen? De komende tijd starten zij dus ook echt met proeven in de praktijk. Pilots met bijmenging en 100% distributie van waterstof. Maar ook pilots om te bepalen hoe het energiesysteem kan profiteren van de toevoeging van waterstof.

Waterstof is tot nu toe altijd een te duur alternatief geweest voor aardgas. Maar als we geen CO2 meer willen produceren, betekent dat dat we moeten stoppen met olie, aardgas en andere fossiele brandstoffen. Daardoor zie je een enorme versnelling ontstaan in het gebruik van waterstof. In Engeland, Japan en Duitsland lopen ze echt voorop. Waterstof wordt ook steeds meer gebruikt als duurzame brandstof in de transportsector, óók in Nederland. In Friesland en Groningen zal volgend jaar een trein op waterstof gedemonstreerd worden.

Terug naar de besloten vergaderingen in Schagen. Burgers worden buitengesloten. Het zal zijn reden hebben: geen pottekijkers als het ergens overgaat.  

Eugeen Hoekstra 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 19 december 2018
Categorie: Archief Column
Aantal views: 15
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):