Column: Vergissing van Wim Rijnders?

Het lijkt erop dat SP Schagen langzamerhand de markt gaat omarmen en daarmee uit de pas loopt met wat de landelijke SP daarover uitdraagt. De SP Schagen heeft namelijk samen met andere fracties van de gemeenteraad een amendement ingediend dat omvorming van een deel van de sociale werkvoorziening (probedrijven) tot Besloten Vennootschappen (BV’s) beoogt. Een flinke stap naar privatisering van delen van de sociale werkvoorziening. Het maakt tevens de weg vrij tot verkoop van aandelen als de gemeentes eens krap bij kas komen te zitten.

Het voorstel werd unaniem aangenomen en nu is het de beurt aan andere gemeenteraden om hier een oordeel over te vellen. Met deze wijziging van een gemeenschappelijke regeling zal op termijn een enorm bedrag bespaard kunnen worden. Maar daarmee zal het sociale werkbedrijf wel worden uitgeleverd aan de markt. Dat is de prijs die er voor betaald wordt.

Waar de landelijke SP fel ageert tegen marktwerking en privatisering is raadslid Wim Rijnders blijkbaar van mening dat marktwerking en privatisering hier de ultieme oplossing is. Hij ziet blijkbaar niet in dat het gewoon te maken heeft met de ordinaire bezuinigingsdrift van de overheid op een sociale voorziening die betaalde banen aan mensen biedt die elders moeilijk aan de slag komen. In termen van marktdenken worden zij als ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ betiteld. De SP Schagen gaat voorbij aan het feit dat straks door de commerciële structuur van delen van het werkbedrijf maatschappelijke belangen wel eens minder zwaar kunnen wegen dan commerciële. Want met een BV moet er winst worden gemaakt. De sociale ‘missie’ zal onder grote druk komen te staan. Commerciële opdrachten zullen een hogere prioriteit krijgen dan het beschermen van kwetsbare doelgroepen (de mensen die in het reguliere bedrijfsleven geen betaalde baan kunnen krijgen). Arbeidsvoorwaarden kunnen onder druk komen te staan omdat een BV winst wil maken en kosten wil besparen. De focus ligt bij een BV op efficiëntie, productiviteit en concurrentie. Kortom, een voorheen publieke sociale regeling wordt een onderdeel van een commerciële markt. En dan zal al gauw aan de werknemers een offer worden gevraagd. Bovendien verliezen de gemeenteraden grotendeels hun zeggenschap over zo’n BV. Ze geven het gewoon uit handen aan een commercieel directeur.

De landelijke Socialistische Partij (SP) heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de omvorming van sociale werkbedrijven tot BV’s. De commerciële omvorming is namelijk een gevolg van de invoering van de Participatiewet in 2015. Op de sociale werkvoorziening werd zo’n 2 miljard bespaard, wat toen al de kansen op werk voor mensen die moeilijk een reguliere betaalde baan kunnen krijgen, aanzienlijk heeft verminderd. De SP bepleit juist een herinvoering van de sociale werkvoorziening en is principieel tegen marktwerking en privatisering in de sociale zorg. Het is bijzonder merkwaardig dat de SP Schagen nu pleit voor marktwerking in de sociale werkvoorziening. Zal Rijnders worden teruggefloten door zijn superieuren? Maakte hij een vergissing?

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Kees Zwaan is vast columnist van Noordkop Centraal.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
2 antwoorden
  1. AH
    AH zegt:

    Het kindje probedrijven is grootgebracht door gemeente en wil een soortgelijke positie als HVC en raad eens wat dat gaat betekenen voor de burger juist mes op de strot bij de gemeente en de burger gaat dit betalen je geeft het stuur uit handen de nieuwe bestuurder maakt brokken en klopt aan bij gemeente en houd de hand op .

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):