Column: Stikstof: Remkes komt niet met slimme rekentrucs

Wethouder Jelle Beemsterboer (ruimte en economie) wil bouwen en vindt dat er een ondergrens moet komen voor de uitstoot van stikstof zodat er weer gebouwd kan worden.

Volgens het Algemeen Dagblad komt de commissie Remkes met een paar strenge aanbevelingen om de uitstoot naar de beneden te krijgen. Pas dan kan er weer gebouwd worden lijkt hij te zeggen. Rekentrucs laat Remkes achterwege. Ook is hij niet van plan natuurgebieden te schrappen.

Beemsterboer voelt zich beknot door de Raad van State. Dat lezen we in de lokale krant. Ik begrijp zijn frustratie. De bouwurgentie is groot. De uitspraak van de Raad van State blokkeert de bouw volkomen.

Beemsterboer begrijpt niet hoe het kan dat het kabinet niet met noodwetten komt zodat het bouwen door kan gaan. Het kabinet wacht op het advies van de commissie Remkes en zolang dat advies er niet is gebeurt er niets.

Beemsterboer zegt dat de ondergrens van 0,05 al belachelijk laag was maar nu staat die op 0,00. Onuitstaanbaar dat natuurgebieden woningbouw in de weg kan staan. Daarop moet toch iets op gevonden worden vindt de wethouder.

Stikstof en Co2 zijn de voornaamste plaaggeesten tegenwoordig en verdragen elkaar ook niet. Wil je een pand transformeren naar een Co2-neutraal gebouw dan kan het niet anders dat je hiervoor geprezen wordt. Niets van dit alles. Verbouwen veroorzaakt stikstof en dus mag de transformatie van een slecht gebouw naar een goed en duurzaam gebouw zonder stikstofuitstoot niet plaatsvinden.

Het Algemeen Dagblad heeft onthuld dat Remkes adviseert om maatregelen te treffen in álle sectoren, maar landbouw en verkeer springen eruit. Door de maatregelen moet het op korte termijn weer mogelijk worden om projecten door te laten gaan, zoals woningbouw en de aanleg van wegen en andere infrastructuur. Daarin moet kabinet samen met provincies optrekken.

Volgens Remkes kan dat het snelst in de landbouw en het verkeer. In die twee sectoren moet het kabinet met spoed zogenoemde ‘bronmaatregelen’ treffen. Daarbij valt te denken aan forse inkrimping van de veestapel, zeker in de omgeving van de vele natuurgebieden die Nederland rijk is.

Bij de landbouw komt veel ammoniak vrij, in het verkeer gaat het om ongezonde stikstofoxiden. Door de maximumsnelheid op wegen te verlagen, neemt de uitstoot direct af.

D66 had afgelopen week de spits afgebeten door voor te stellen de veestapel met de helft te verkleinen door de boeren uit te kopen. De fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van het CDA  Pieter Heerma viel van zijn stoel toen hij dit hoorde. Zo ga je toch niet met boeren om, zei hij.

Minister Schouten van de ChristenUnie was het roerend met Heerma eens. Ze is voorlopig niet van plan om aan slechtnieuwsgesprekken te beginnen. Terwijl Beemsterboer staat te popelen van ongeduld is zijn CDA niet van plan haast te maken. Reden is natuurlijk de ernst van het probleem dat maakt dat er fundamentele keuzes gemaakt moeten worden. Geen hap snap beleid met grote stappen snel thuis.

Remkes zegt nog niet klaar te zijn met zijn opdracht. Hij geeft aan pas volgend jaar met een voorstel te komen voor een compleet nieuw stikstofbeleid. Pijnloos zal het niet gaan. Of er intussen weer gebouwd mag worden? Dat hangt af hoe snel het kabinet met noodmaatregelen komt. Er kan geen dag gewacht worden!

Eugeen Hoekstra

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 22 september 2019
Categorie: Archief Column
Aantal views: 13
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):