Column: Schagen telt 342 ‘spookwoningen’

JESS bij monde van zijn voorzitter Hans Kröger maakte zich terecht druk over het feit dat in de gemeente in veel huizen niet wordt gewoond, maar gerecreëerd. Een absoluut onwenselijke situatie die door het huidige college, waarvan JESS deel uitmaakt, nog steeds wordt geduld.

De Raad van State heeft een duidelijke uitspraak gedaan: woningen onttrekken aan de woningvoorraad mag niet. Ook al is het maar voor verhuur voor een paar weken of maanden: het mag niet.

Buurgemeente Bergen pakt het mijn inziens beter aan door wél maatregelen te nemen. Er geldt een meldplicht om vooraf een melding te doen van het recreatief verhuren. Als verhuur feitelijk aangetoond wordt buiten de normen of zonder melding, kan de gemeente handhaven. Deze melding geldt ook voor woningen die reeds verhuurd worden via verhuurbemiddelingsbureaus of soortgelijk (online)platforms, maar nog niet eerder zijn gemeld bij de gemeente.

De verhuurder moet de hoofdbewoner zijn en permanent staan ingeschreven bij de gemeentelijke Basis Registratie Personen (BRP). De woning mag in Bergen alleen in de maanden juni, juli en augustus of 90 dagen per kalenderjaar verhuurd worden aan toeristen.

De woningnood vergt robuuste maatregelen omdat elke woning telt. Als geen ander weet  wethouder Beemsterboer hoe de woningnood mensen tot wanhoop drijft. Tekenend is het aantal mensen dat heeft gereageerd op het bouwplan van 12 koopwoningen in Callantsoog. Het zijn er meer dan 300.

Het is daarom niet uit te leggen waarom het college zo laks reageert op de oproep van de gemeenteraad op 12 november vorig jaar om in actie te komen. De belofte van het college was toen om in februari 2020 met een ‘sluitende aanpak’ te komen. Dit is niet gebeurd, sterker nog, nog steeds niet.

De gemeente Bergen is begonnen met het benaderen van huiseigenaren om ze te wijzen op het nieuwe beleid en de mogelijke consequenties voor hen. Ook worden eigenaren van woningen die aangeboden worden op een bemiddelingssite achterhaald en persoonlijk benaderd.

Tot 31 december dit jaar informeert deze gemeente de inwoners die in overtreding zijn en waarschuwt voor de gevolgen als zij de nieuwe regels niet in achtnemen. Vanaf januari 2021 start Bergen met de handhaving. Vanaf dat moment zal de gemeente nog één maal waarschuwen voordat zij overgaat tot het opleggen van een bestuurlijke boete. Schagen zwijgt in alle talen.

Het toepassen van het zelfbewoningsplicht zou veel problemen kunnen voorkomen. Het is het juiste antwoord op de speculatiedrift van beleggers. Tot nu kan de plicht alleen toegepast worden op nieuwbouw, maar minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken werkt aan een voorstel om de zelfbewoningsplicht uit te breiden naar bestaande woningen. ‘Wanneer het instrument overal ingezet zou kunnen worden, zullen er meer gemeenten geïnteresseerd zijn’, verwacht de VNG.  De zelfbewoningsplicht is een prima instrument om de spookbewoners in Schagen aan te pakken.  

 Eugeen Hoekstra

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 22 augustus 2020
Categorie: Archief Column
Aantal views: 82
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):