Column: Rijke toeristen kopen huizen op in Callantsoog

Duitse toeristen kopen woningen aan de kust om hun vakanties in te vieren. De rest van het jaar staan de huizen leeg. Volgens de plaatselijke krant doet dit verschijnsel zich vooral voor in Callantsoog, maar niet hier alleen. De toeristen uit het buurland gebruiken de woning als tweede woning.

Weinig van deze huizen wordt verhuurd. Er is woningnood in onze regio en dan is het schrijnend dat er woningen worden opgekocht en zo buiten bereik blijven van de plaatselijke bevolking. Het gebeurt allemaal legaal omdat de gemeente Schagen het kopen van een tweede woning niet verbiedt.

Volgens de krant spreekt de dorpsraad Callantsoog-Groote Keeten van een ’rampzalige ontwikkeling’. De voorzitter Kees Buzink zegt in de krant dat het gaat om rijke Duitsers die het kopen van een tweede huis zich makkelijk kunnen veroorloven. Eigen woningzoekende hebben het nakijken.

Gebrek aan aantrekkelijke vakantiehuisjes zou de reden kunnen zijn voor de verblijfstoeristen uit het buitenland om reguliere woningen aan te kopen. Het gaat vooral om vermogende toeristen die de Nederlandse kust waarderen en er vaak komen. Op deze manier komen er steeds meer woningen waarvan de rolluiken het grootste van het jaar zijn neergelaten. ‘Dode woningen,’ worden ze ook wel genoemd.

De vraag is hoe dit kan gebeuren onder de ogen van de gemeente en de dorpsraad. Zonder meldingen kan er niet worden opgetreden. Recreatiebestemming is toch iets anders dan een woonbestemming en dus mag dit zo niet. Ga je optreden dan jaag je de rijke toeristen weg.

Dirk van Egmond uit Callantsoog heeft volgens de krant onderzoek gedaan en meldde de gemeente dat er 25 ’stille huizen’ zijn. Hetzelfde verschijnsel doet zich in talrijke badplaatsen voor langs de kust. Rijke Duitsers worden met rust gelaten.

De lokale partij in de raad van Schagen JESS wil op korte termijn een debat over de gebruiksverordening voor tweede woningen binnen de gemeente Schagen. JESS wil een verordening om het kopen van een tweede woning te verbieden.

Ze verwijst naar de gebruiksverordening van een gemeente in Friesland waarin staat ‘ dat het de rechthebbende op een woning verboden is zonder vergunning van burgemeester en wethouders deze woning te gebruiken, in gebruik te geven of te laten gebruiken als tweede woning of voor andere recreatieve doeleinden.’  

De verordening is niet nodig als de gemeente echt gaat handhaven. Een woning is om te wonen en niet om in te recreëren. Dat de gemeente niet optreedt is omdat ze rijke vakantiegangers niet voor het hoofd wil stoten.

Je maakt mij niet wijs dat de gemeente niet weet dat rijke Duitsers met veel geld woningen opkopen. Een nieuwe verordening helpt weinig als deze attitude niet verandert.

JESS zegt al veel eerder aan de bel te hebben getrokken. Desondanks is er geen einde gekomen aan deze praktijk dat ook nog eens strijdig is met het bestemmingplan. ‘We zouden een beter signaal afgeven wanneer we een verordening zouden opstellen,’ zegt JESS.

Maar Duitsers lezen  zo’n verordening niet. Het is nu al verboden. JESS kan beter handhaving eisen van de gemeente. Huizen met rolluiken naar beneden kun je niet mislopen. In Spanje gebeurt het massaal dat toeristen woningen kopen als tweede woning. Iedere toerist die bijdraagt aan de lokale economie stuur je niet weg. Ik hoor het u zeggen.

Eugeen Hoekstra

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):