Column: Provincie steunt biologische bollen
Nu volgens commissie Remkes ‘niet alles meer kan’ zijn veel boeren geschrokken en trokken massaal op de trekker naar Den Haag om te protesteren tegen de maatregelen die genomen gaan worden om de emissie van stikstof tegen te gaan.
Dat moet namelijk gebeuren om kwetsbare natuurgebieden te beschermen. Het is vooral de veehouderij en dan in het bijzonder de rundveehouderij die voor een groot deel verantwoordelijk is voor de uitstoot van ammoniak. Deze ammoniak (een vorm van stikstof) komt vrij uit de ontlasting en de urine van het vee. Bovendien is ook het grootschalige gebruik van kunstmest debet aan de grote uitstoot van ammoniak in Nederland.
De overheid staat onder grote druk om maatregelen te verzinnen om de stikstofemissie tegen te gaan en is blij als ondernemers erop vooruit lopen. Er zijn ondernemers die al enige tijd het licht hebben gezien en geen (kunst)mest meer gebruiken om hun gewassen te laten groeien.
Zo iemand is bijvoorbeeld agrarisch ondernemer John Huiberts uit Sint Maartensvlotbrug. Hij krijgt 20.000 euro van de Provincie om zijn biologische bollen te promoten. Met dat geld kan hij zijn producten beter ‘in de markt’ zetten en kan hij meer naamsbekendheid opdoen. Bovendien wil hij zoveel mogelijk collega’s overhalen om ook biologisch bollen te gaan telen. Dat blijkt beter te zijn voor het milieu, de insecten, de vogelstand en dus de biodiversiteit. Tevens gaat de waterkwaliteit daardoor aanmerkelijk omhoog. De Provincie investeert graag in een duurzaam milieu na de presentatie van rapport Remkes.
Gedeputeerde Jack van der Hoek zegt daarover: “Als duurzame biologische bollen niet verkocht worden, dan blijft ook de prikkel uit voor andere bollentelers om duurzame maatregelen te nemen of om te schakelen naar biologisch. Het kost dan alleen geld en levert de ondernemer niets op. Daarom ondersteunen wij graag ondernemers die het verhaal over dit biologische product vertellen.”
De ondernemer uit Sint Maartensvlotbrug is een man met een missie. Hij teelt zijn bollen op biologische wijze en daarom gebruikt hij beslist geen kunstmest en geen gewasbeschermingsmiddelen. In zijn werkzame jaren als bollenkweker ondervond hij dat de conventionele manier van grondbewerking en -gewasbescherming slecht bleek te zijn voor de bodem. Het vele ploegen en -kunstmest strooien ging ten koste van de bodemkwaliteit.
Hij verdiepte zich dan ook in de principes die ten grondslag liggen aan een gezonde landbouw. Hij heeft geleerd dat je dan zo min mogelijk in je grond moet wroeten om het bodemleven niet te verstoren. Tevens gebruikt hij (in plaats van kunstmest) groenbemesters. Onder een mat van groenbemesting plant hij zijn bollen. Een bijkomend voordeel is dat hij daardoor geen stro nodig heeft om het plantgoed te beschermen tegen de vorst.
Hij produceert bloembollen van hoge kwaliteit die door zijn teeltwijze echter wel wat kleiner blijven. De bolletjes worden niet ‘voorbehandeld’ met chemische middelen maar wel gebruikt hij een oplossing van ‘zeewier’ om zijn gewas te bespuiten. Huiberts bepleit een ander (milieuvriendelijker) model van bollenteelt, waar tenslotte iedere bollenkweker baat bij zal hebben…
KEES ZWAAN
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal