Column: Nooit geen stint op de weg
De badkuip op wielen, de stint genaamd,is van de openbare weg gehaald na een vreselijk ongeluk in Oss, waarbij vier kinderen het leven lieten. Alles wordt eraan gedaan om te zorgen dat de elektrische badkuip  weer op de weg komt.
Maar zolang niet duidelijk is wat de oorzaak is geweest van het ongeluk in Oss moet dat ding de weg niet op. De bestuurder heeft niets verkeerd gedaan. Integendeel, getuigen zeggen dat ze alles heeft gedaan om dat ding op wielen te stoppen. Zo heeft ze geprobeerd de Stint tegen de slagboom  aan te rijden, maar de botsing hielp niet. Dat ding bleef doorrijden.
Je laat je kinderen niet buiten spelen als het onveilig is. Veiligheid staat bovenaan. Als je het gevoel hebt dat het ergens niet veilig is, dan houd je je kinderen thuis.Â
Waarom zetten we tien kinderen in een plastic bak op wielen? Is dat omdat deze vorm van vervoer lekker goedkoop is en dus hieraan de voorkeur wordt gegeven boven het vervoer in veilige solide bussen? Je ziet die dingen alleen in Nederland en een paar in Vlaanderen. Ergens anders zie je ze niet. Waarom niet? Omdat ze hier de veiligheid van kinderen voorop laten gaan boven het kostenplaatje. Anders zou ik het niet weten.
De Stint is aanzienlijk verbeterd, zegt men. Het gaat om technische verbeteringen zoals een noodstopknop, dubbel uitgevoerde mechanische remmen, andere gordels en een beensteun voor de bestuurder. Keuringsinstantie RDW heeft zo zijn bedenkingen om de Stint als bijzondere bromfiets aan te merken en komt hij er voorlopig niet.Â
Vooral kinderopvangverblijven schreeuwen moord en brand om de Stint weer op de weg te krijgen. De reden is dat de Stint als de meest eenvoudige en goedkope manier van vervoer wordt geacht.
Maar de Stint is een plastic bak die bij een onvermijdelijke botsing met een auto of vrachtwagen op de openbare weg geen enkele bescherming biedt voor de tien kinderen die er inzitten. Ze zijn ten dode opgeschreven.
We geven vaak af op de Verenigde Staten, maar als het aankomt op het vervoer van kinderen, dan kiezen ze hier voor grote solide bussen: veiligheid mag een centje meer kosten. Ongeacht de afstanden en de kosten rijden er bussen om de kinderen te vervoeren. De Staat betaalt de kosten. Dat gebeurt bij ons niet. Hier komen ze met aanbevelingen waar de Stint wel of beter niet kan rijden om het vervoer zo veilig mogelijk te maken.
De Stint is niet in het belang van het kind en dus moet dat ding niet de weg op.
Eugeen Hoekstra
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal