Column Lidl kan prima buiten het stadscentrum
Volgens wethouder Beemsterboer zou de fout in het bestemmingsplan zijn ontstaan in de jaren 2011-2012 in aanloop naar de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2013. De herindeling zorgde voor veel werk. Vermoedelijk zijn toen de bestemmingsplanregels voor het woongebied Schagen ook toegepast op het bedrijfsgebied. Dit roept de vraag op of dit niet bij andere bestemmingsplannen ook is gebeurd. In die periode was Jan Bouwes (VVD) wethouder ruimtelijke ordening. Daarna was hij wethouder economische zaken. Heeft Bouwes toen niet goed opgelet? Het excuus van de herindeling is natuurlijk niet relevant.
De herindeling is niet zomaar uit de lucht komen vallen als een natuurverschijnsel. De fusie is zelf gewild en gepland. Beemsterboer zegt in de lokale krant dat de ambtenaren niet goed hebben opgelet, het college niet en de gemeenteraad ook niet. Hoe zo de gemeenteraad ook niet? Dat is een omissie. De gemeenteraad kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het reilen en zeilen in de organisatie. Dat is toch echt de verantwoordelijkheid van de wethouder.
De fout heeft grote gevolgen. In een memo aan de gemeenteraad moet wethouder Beemsterboer erkennen dat Lidl niet valt tegen te houden. Toch legt hij zich er niet bij neer. Hij probeert Lidl te verleiden te kiezen voor een andere locatie binnen het stadscentrum maar welke locatie zou geschikt zijn. Volgens mij is in het centrum geen plek.
Lidl is populair bij de consument. Maar de locatie aan de Zuiderweg is erg ongelukkig. Dit heeft te maken met de bereikbaarheid van de supermarkt per auto. De Zuiderweg is filegevoelig door het spoor. Het lijkt mij toe dat er een afslag moet komen vanaf de Zuiderweg. Dit zal lastig zijn. Ook voor vertrekkende auto’s is er een probleem. Aan de achterkant zijn de Spartahal en de sportvelden.
Beemsterboer ziet het perifere detailhandelsbeleid in diggelen gaan als Lidl aan de Zuiderweg komt. De vraag is dan wie volgt? Eerder komt de vraag of dit beleid nog past in deze tijd. Ik kom regelmatig in Medemblik. Dat stadje heeft ook een mooi stadscentrum met de Nieuwstraat als de bekendste winkelstraat.
De winkels hier hebben helemaal geen last van het feit dat Deen en Aldi zich gevestigd hebben buiten het stadscentrum. Integendeel, op deze manier haal je veel ‘boodschappenverkeer’ weg uit de binnenstad. Boodschappencentra zou je niet in het centrum willen hebben.
Een ander feit dat zijn neerslag moet hebben op het perifere detailhandelsbeleid is de komst van steeds meer supermarkten in de regio: Anna Paulowna, Middenmeer, Wieringerwerf, Callantsoog, Nieuwe Niedorp, Dirkshorn, Tuitjenhorn en Warmenhuizen. De consumenten hier hoeven niet per se naar de stad Schagen om boodschappen te doen.
Ook moet je boodschappen doen en winkelen niet op een hoop gooien. Deze gedachte is leidend in dat perifere beleid, maar klopt niet. Het koopgedrag verschilt nadrukkelijk. Boodschappen breng je snel thuis om bederf (ijs) te voorkomen. Sommige mensen komen hun huis niet uit en laten de boodschappen brengen. Winkelen (shoppen en funshoppen) doe je op een ander moment.
Kortom, het perifere detailhandelsbeleid is aan revisie toe. Feitelijk is de afbraak van dit beleid al gaande sinds steeds meer zaken toestemming hebben gekregen om zich vestigen op de Witte Paal zoals een rijwielhandelaar (Boersen), Blaauw Vastgoed, fietsverhuur (Lagedijk) en een sanitairwinkel.
Als de gemeente het beleid verder versoepelt dat supermarkten per se in het stadscentrum horen te zijn, kan voor Lidl wellicht een goede bereikbare plek gevonden worden buiten het stadscentrum.
Eugeen Hoekstra
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal