Column: GroenLinks en SP willen tussenvoorzieningen voor ouderen

Geen slecht idee om tussenvormen te bedenken voor ouderen die niet zelfstandig kunnen wonen maar niet ziek genoeg zijn voor het verpleeghuis. Hofleverancier in de Noordkop van intramuraal wonen met zorg is Woonzorgroep Samen met twintig locaties, goed voor 639 bedden en 1616 medewerkers in dienst.  Samen heeft ook speciale woningen voor dementerenden zoals groepswonen, kleinschalig wonen en eerstelijnsverblijfszorg.

Prima voor elkaar zou je zeggen, maar schijn bedriegt. De vergrijzing slaat om zich heen: voor een toenemend aantal dementerende ouderen is zelfstandig wonen geen optie maar het aantal intramurale bedden neemt niet toe.  Veiligheid is een belangrijke zorg bij dementie.

Voorbeelden: een sigaret opsteken met het gas open, beschimmeld brood eten of de voordeur open laten staan. Veel mensen met dementie wonen zelfstandig, terwijl dat onverantwoord is.  Zelfstandig wonen houdt een keer op.  

Tegelijkertijd zien we bij Samen dat de wachtduur langer wordt. Dit geldt vooral voor het wonen met intensieve zorg, wonen met zorg (De Bron) en huurappartementen met thuiszorg. Kortom, er moet snel worden nagedacht over andere woonvormen met zorg buiten de verpleeghuiszorg om.

In de Tweede Kamer zingen plannen rond. De SP is met het idee gekomen van buurtzorghuizen als alternatief voor de verdwenen verzorgingshuizen. GroenLinks wil dat gemeenten en woningcorporaties verplicht worden om passende woningen te bouwen voor senioren. Ook de PVV slaat op de trom. 

Maken deze plannen een kans? Voorlopig niet. Minister de Jonge   (CDA) voelt er weinig voor. Hij is bang voor meer kosten in de zorg. Hij wil het zorgstelsel niet veranderen, terwijl dat stelsel zo lek is als een mandje door de marktwerking. Dit zorgstelsel moet aan banden worden gelegd.

Op iniatief van D66 komt er een commissie Toekomst thuiswonende ouderen. Deze moet beschrijven welke ontwikkelingen zij ziet, die betrekking kunnen hebben op de zorg voor ouderen thuis. Ik verwacht er weinig van anders dan de oproep dat ouderen een beetje moeten inschikken en de kinderen een handje moeten toesteken. 

Op 17 december is in de Tweede Kamer gesproken over het initiatiefvoorstel van GroenLinks om gemeenten en corporaties te verplichten passende woningen te bouwen. Het voorstel kreeg een goed onthaal vanuit de Tweede Kamer maar de minister was niet onder de indruk.

De minister zei “Eigenlijk zou ik willen zeggen, ook in de beste traditie van het GroenLinksgedachtegoed, dat we niet de hele dag op zoek moeten gaan naar wat ons scheidt, maar dat we juist moeten kijken naar wat ons bindt.”  Met andere woorden: we doen al veel en er staat nog het nodige te gebeuren.

De Jonge heeft hier een punt: je kunt door de talloze bomen(lees:plannen) het bos niet meer zien. Het beste resultaat dat je kunt behalen bij dit soort problemen is bij de gemeente. Weg van het ingewikkelde Binnenhof. Het moet echt hier gebeuren.

Schagen werkt aan een nieuwe Woonvisie. Hierin zal uitdrukkelijk aandacht moeten komen voor collectieve woonvormen voor ouderen: moderne hofjes, co-housing, thuishuizen, gestippeld wonen en kleinschalig wonen.  Komen die collectieve woonvormen er niet, dan komen heel veel ouderen in Schagen vast te zitten in voor hen ongeschikte, onveilige en oncomfortabele woningen.

Eugeen Hoekstra

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):