Column: Goede Doelen pakken symptomen aan

Op televisie zie je veel dure, gelikte commercials van Goede Doelen voorbij komen. Vooral tijdens de feestdagen. Zonder uitzondering wordt er gebedeld om geld om het leed van zieke en arme mensen te verzachten. Niemand lijkt zich af te vragen hoe het komt dat er zoveel leed op deze aarde is. Hoe komt het dat er zoveel oorlog wordt gevoerd? Hoe komt het dat de samenleving steeds onveiliger wordt? Waarom worden politici bedreigd omdat ze zich inzetten voor de opvang van vluchtelingen? Waarom vinden er zoveel bomaanslagen plaats?

Bij mij heeft de overtuiging postgevat dat al die verschijnselen gekoppeld kunnen worden aan hoe wij de samenleving hebben ingericht. Wereldwijd is er namelijk sprake van een kapitalistische, neoliberale economie, waarin de tegenstelling tussen arm en rijk steeds groter wordt. Dat heeft logische gevolgen voor hoe we met elkaar omgaan in steeds meer ‘gescheiden’ werelden.

Neoliberalen willen zo weinig mogelijk uitgeven aan collectieve goederen, zoals gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer. Het liefst besteden zij dat uit aan particuliere bedrijven. Neoliberaal beleid laat dus veel liggen op het gebied van zorg en welzijn.

Het kapitalistische, neoliberale systeem maakt zo steeds meer ruimte vrij voor de zogenaamde ‘Goede Doelen Markt’. Goede Doelen zijn inmiddels een onverbrekelijk onderdeel geworden van een wereldomvattend neoliberaal systeem, waarbij de gevolgen van ongelijkheid, armoede en oorlog enigszins worden verzacht, maar de oorzaken van al die ellende niet worden weggenomen. En juist het neoliberale economische wereldsysteem is de oorzaak van oorlog, ongelijkheid, armoede en ellende. En dan vooral de ophoping van geld bij een kleine elite.

Neoliberale principes zijn in de non-profitsector schering en inslag. ‘Goede Doelen’ concurreren er op los om zoveel mogelijk donateurs en subsidies binnen te halen. Goede Doelen hebben een bedrijfsmatig karakter en streven naar het binnenharken van zoveel mogelijk geld. Bovendien worden ervaren marketeers aangesteld die graag een plaats op de Goede Doelen Markt willen veroveren en al hun kennis en kunde daar voor inzetten. Fondsenwerving heet dat. Daarnaast zijn de salarissen van bestuurders zonder meer veel te hoog en alleen dat al geeft een verkeerd signaal. Salarissen van Goede Doelen directeuren liggen meestal ruim boven € 100.000 en daarmee laten ze zien dat ze solidair zijn met de rijken en niet met de armen.

Liefdadigheid is vaak sterk verbonden met kapitaalophoping. Economische ongelijkheid roept dan steeds meer Goede Doelen in het leven. Hoe groter de ongelijkheid, hoe meer Goede Doelen. Grote bedrijven en superrijke individuen bepalen waar het geld naar toe gaat en welke ‘problemen’ worden bestreden. Kortom, het neoliberale systeem creëert grote ongelijkheden die vervolgens door Goede Doelen geprobeerd worden te verzachten. Het gevolg is dat neoliberale structuren in stand blijven. De werkelijke oorzaak wordt niet aangepakt.

Door bepaalde producten te kopen (zoals fairtrade-koffie) wordt gesuggereerd dat je daarmee sociale- of milieuproblemen kunt bestrijden, maar die gedachte past helemaal binnen de neoliberale overtuiging dat individuen zélf verantwoordelijk zijn voor alle problemen binnen de samenleving. Er wordt gefocust op de symptomen en niet op de oorzaak: het kapitalistische neoliberale systeem.

Neoliberalen willen zo weinig mogelijk overheidsverantwoordelijkheid, waardoor Goede Doelen problemen oppakken die vroeger binnen de publieke sector vielen. Zorg en welzijn zijn geprivatiseerd. Bovendien raken Goede Doelen steeds afhankelijker van giften van grote bedrijven en rijke mensen.

De Goede Doelen Markt bestrijdt helaas alleen symptomen en laat de oorzaken links liggen. De Goede Doelen Markt heeft er geen oog voor. Sterker, de Goede Doelen Markt heeft er belang bij dat het neoliberale systeem in stand blijft. Door binnen dat systeem te opereren houden Goede Doelen sociale veranderingen tegen. Goede Doelen zijn systeemondersteunend en systeembevestigend. Het Goede Doel dat ophoping van rijkdom bestrijdt moet nog opgericht worden. Armoede zal, als het aan de Goede Doelen ligt, altijd blijven bestaan…

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Kees Zwaan is vast columnist van Noordkop Centraal.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):