Column: Geld verdienen in de zorg: het kan
Ja, het kan echt. Geld verdienen in de gezondheidszorg. Zelf heb ik jarenlang hulpbehoeftige mensen verzorgd en kreeg daarvoor maandelijks een geldbedrag waarvan ik goed kon leven.
Begon ik mijn loopbaan in de zorg met een zeer laag loon, na tien jaar bereikte ik de ’top’ van de voor mij geldende salarisschaal. Erg rijk ben ik er niet van geworden.
Een recent onderzoek van het CBS toont aan dat de werk- en de regeldruk in de zorg hoger zijn geworden. Maar de tevredenheid met hun voor de samenleving zo belangrijke werk is gelijk gebleven. Mensen werken graag in de zorg, ondanks de agressie die zij steeds vaker ondervinden.
Lilian Marijnissen (SP) verklaarde bij WNL dat zij die tevredenheid niet zo vreemd vindt, want mensen in de zorg werken met hun ‘hart’. Toch moeten er volgens haar meer collega’s bij, moet de werkdruk omlaag en moeten de lonen omhoog.
Het kan. Geld verdienen in de zorg. Maar je moet het wel durven. Richt een BV op. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Meldt je aan bij de overheid (CIBG). Er worden geen kwaliteitseisen gesteld. Ook wordt je betrouwbaarheid niet gecontroleerd. Je kunt zo beginnen in de zorg.
Als je te weinig startkapitaal hebt probeer dan een flink bedrag bij te lenen zodat je een tehuis kunt beginnen waarin je hulpbehoevende mensen kunt gaan verzorgen. Tegen betaling uiteraard. De zorgvragers laat je kamerhuur betalen en hun verzorging laat je vergoeden door een beroep te doen op de Wet langdurige zorg.
Afhankelijk van het aantal mensen dat je onderdak en zorg wilt verlenen neem je mensen in dienst die je cliënten liefdevol willen verzorgen. Natuurlijk zorg je ervoor dat je daar niet teveel geld aan uitgeeft. Dus neem je zo min mogelijk verpleegkundigen aan. Want die zijn duurder dan verzorgsters of helpsters.
En als er een betaalde kracht vertrekt probeer je de vacature zoveel mogelijk op te vullen met vrijwilligsters en stagiaires. Veel geld verdienen kan op die manier ook. Maar dan moet je wel zorgondernemer worden. Dertien jaar geleden werd de zorg namelijk geprivatiseerd. Iedereen kan nu als zorgondernemer aan de slag. Als ZZP’er of als eigenaar van een BV.
Marijnissen maakte op televisie bekend een Wet in te gaan dienen die het mogelijk moet maken zorgbuurthuizen op te richten. Daartoe zouden woningbouwcorporaties oude verzorgingshuizen moeten gaan opknappen. Zij dacht dat het mogelijk moet zijn kleinschalige ouderenzorg voor een betaalbare prijs aan te bieden. Want, vond Marijnissen, iedereen moet zulke zorg kunnen betalen. Ook arme ouderen.
In WNL kwam ook een directrice van een klein verzorgingshuis in Wassenaar aan het woord. Zij vond het belangrijk dat haar bewoners niet de hele dag in hun kamers blijven, maar deelnemen aan het sociale leven. Bewoners en personeel noemen elkaar bij de voornaam. De verzorgenden dragen geen uniform en de ouderen worden op zijn tijd geknuffeld. Zij moeten zich thuis voelen.
Haar verzorgingshuis is volgens haar heel betaalbaar. Echter, maandhuren van zo’n 2500-3500 euro zijn geen uitzondering om een plaats te krijgen in een dergelijke woonvoorziening. Met alleen AOW en een klein pensioentje is dat onbereikbaar. (Veel) geld verdienen in de zorg blijkbaar wél. Ook in de Kop van Noord-Holland…
Kees Zwaan
(Foto: Gundula Vogel)
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal