Column: Gasloos maken van woningen in Schagen is onbegonnen werk

Duurzaamheid gaat moeilijk samen met betaalbaarheid. Directeur-bestuurder van Wooncompagnie Stefan van Schaik is er niet zeker van dat verduurzaming niet kan zonder huurverhoging. Zijn zorgen zijn terecht. Ik woon in een verduurzaamde woning van Wooncompagnie en betaal meer huur.

Hiertegenover staat dat mijn energielasten lager zijn, maar door de stijgende (energie)belastingen is de ‘meevaller’ kleiner geworden. Je moet ook niet denken dat vergroening van je woning leidt tot lagere woonlasten omdat je minder energie verstookt. Je hebt geen idee wat de overheid in petto heeft en dus kan je er niet op vertrouwen dat de lagere energiefactuur zo blijft.

Van Schaik vindt dat de rekening voor het verduurzamen van de woningvoorraad van Wooncompagnie niet eenzijdig bij de huurders mag worden gelegd. De woningen worden zo onbetaalbaar. Niettemin meent hij dat Wooncompagnie wel aan de slag moet met het verduurzamen van haar woningen.

Voor de komende tien jaar heeft de sociale verhuurder in totaal 155 miljoen euro vrijgemaakt hiervoor. Wooncompagnie beheert ruim 12 duizend huizen. Dit betekent € 12.900,- per woning. Is dit wel genoeg? Wooncompagnie streeft ernaar dat de totale woningvoorraad in 2020 gemiddeld energielabel B heeft.

Dat kan niet het einddoel zijn. Uiteindelijk moeten alle huizen volledig energie-neutraal zijn. Hier wringt de schoen. Gasloos maken van bestaande woningen is zo goed als onbegonnen werk. Ik vind dat label B voldoende moet zijn.

We hoeven hier niet roomser te zijn dan de paus. Van Schaik van Wooncompagnie ziet de bui ook hangen en zei in de lokale krant dat het dan maar wat minder moet met het verduurzamen van de woningvoorraad.

Er is nog iets. De rechter heeft gesproken: huurders die niet willen dat hun woning duurzaam wordt gemaakt hoeven zich geen zorgen te maken. De hoofdstedelijke rechtbank heeft een voorstel van een plaatselijke woningcorporatie om haar  woningen aardgasvrij te maken afgewezen.

Volgens de rechter is onduidelijk in hoeverre de bewoners opdraaien voor de kosten. Dat schreef het Financieele Dagblad. In de wijk wil woningcorporatie Eigen Haard 157 sociale huurwoningen renoveren, isoleren en aardgasvrij maken.  

Volgens de rechtbank zitten aan het plan van Eigen Haard zoveel onzekerheden, dat niet gegarandeerd kan worden dat de isolatie dusdanig veel energiebesparing oplevert, dat de hoogte van de woonlasten gewaarborgd blijft. Maar er is meer.

De rechter gaf aan dat er veel onzekerheden zijn: kunnen deze woningen zodanig worden geïsoleerd dat een warmtepomp deze huizen goed kan verwarmen? Wat gebeurt er als de buurman niet meewerkt?  Teveel vragen en dus zegt de rechter dat het ‘feest’ niet door kan gaan. 

Essentieel in het verhaal van het verduurzamen is de EVP-regeling. Als die wordt losgelaten bij deze operaties dan moet u goed opletten. De regeling is bedoeld om u te laten meebetalen aan de verduurzaming van de woning.

Het verhaal is dan dat de woonlasten niet veranderen omdat de energielasten omlaag gaan. Kostenneutraal heet de verandering. Onzin natuurlijk als je huurt. De huur heb je aardig in de hand. Die is gebonden aan regels.

De energielasten (lees:-belasting) zijn dat absoluut niet. Daar gaat de politiek over. En die waait met alle winden mee.  Dat hebben we gemerkt tijdens de economische crisis van een paar jaar geleden: de volle rekening werd doorgeschoven naar de burgers. Let op je zaak!

Eugeen Hoekstra

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):