Column: Dorpsoverlast: jeugdwerkers gaan praten met vandalen over een gezonde levensfase

Tuitjenhorn wordt geteisterd door jonge vandalen. De gemeente Schagen gooit er 60 duizend euro tegenaan om het vandalisme te bestrijden. Had dat niet eerder moeten gebeuren?  Wethouder Sigge van der Veek is er klaar mee: jongerenwerkers moeten het probleem de kop indrukken. Goed plan?

Natuurlijk wordt de vraag gesteld: waarom zoveel overlast in Tuitjenhorn? Niet dat in andere dorpen in de gemeente Schagen geen vandalisme voorkomt, maar Tuitjenhorn lijkt toch het meest geplaagde dorp. Waarom is dit het geval? De incidenten volgen zich op.

Ik heb er een keer een lijstje van gemaakt. Dat begon in oktober 2015 toen de Sint Barbaraschool melding deed van vernielingen op het schoolplein en het laatste incident was in februari dit jaar. Toen werd er een jongen gearresteerd door de politie nadat er aangifte van bedreiging was gedaan.

De avond ervoor gedroeg een aantal jongeren zich hinderlijk voor het gebouw van de Jongerenvereniging aan de Dorpsstraat. De vrijwilligers vroegen de jongeren op te krassen, maar dat deden ze niet. In plaats hiervan begonnen ze bedreigingen te uiten naar één van de vrijwilligers. Maar op oudejaarsavond was er ook een ernstig incident. Toen werd een 27-jarige vrouw zwaar mishandeld omdat ze jongens aansprak over het afsteken van vuurwerk. Ook werd er die nacht van alles vernield, waaronder twee bushokjes.

Is het verveling waardoor ze rotzooi trappen? Is er te weinig  voor ze te doen in het dorp? Het CDA organiseerde op vrijdag 22 april 2016 een bijeenkomst in het Ahoj-gebouw over veiligheid in het dorp. De aanleiding is de recente berichtgeving in de media over inbraken in het dorp en vandalisme rond het schoolplein. Iedereen was het erover eens: het gemeentebestuur moet in actie komen.

Voormalig wethouder Ben Blonk kwam in 2017 met het idee van een hangplek. En met een overkapping tegen de regen. Het tuig mag niet nat worden. Hij had de plek al op het oog: bij het Heemtmeer. De jongerenwerker deed zijn best om  de opgetrommelde omwonenden te overtuigen van het belang van zo’n hangplek, maar het plan strandde. De omwonenden gaven aan dat het Heemtmeer geen onbekend terrein is voor de jongeren. Ze zijn er vaak. En ze gedragen zich volgens de buurt allerminst netjes. En zo verdween het plan in de ijskast.

Het incident op Oudejaarsavond hakt erin. De gemeente organiseert op 6 februari dit jaar een bewonersavond. Circa 100 inwoners kwamen erop af. Burgemeester Van Kampen opende de bijeenkomst in het AHOJ-gebouw. Algemeen beeld: dorpelingen voelen zich niet veilig.

Vooral oudere inwoners voelen dit omdat ze worden uitgelachen en geconfronteerd door intimiderend gedrag. Wel werd gezegd dat het ‘uiteraard niet om alle jeugd in Tuitjenhorn gaat, maar alleen een bepaalde groep.’ Ook werd gezegd dat de overlastgevende jeugd zich schijnt op te houden op een bepaalde plek en dat ze daarvandaan door het dorp trekken.

Wijkagent Cees Stoop vertelde wat de politie doet om daders op te sporen. Opeens sloeg het gesprek om. In plaats van een aanvalsplan kwam er een werkgroep. Acht inwoners gaan samen met de gemeente, politie en jongerenwerker kijken wat ze kunnen doen tegen de overlast door de jeugd.

Met een theekrans win je de oorlog niet. De makke is dat er gewoonweg te weinig politie is en te weinig handhavers zijn die de jongeren hinderlijk achter de vodden  zitten. Een paar heterdaadjes en de lol is er dan snel vanaf.

Omdat de politie er blijkbaar geen gat meer in zag, trok wethouder Van der Veek een blik jongerenwerkers open. Dan maar via deze weg. Repressie is uit den boze, de zachte hand moet zorgen dat het ophoudt. Ik citeer: “Het verschil is dat de jongerenwerkers persoonlijker contact kunnen maken. Zij kunnen jongeren helpen om een mooie tijd te maken van deze levensfase. En waar nodig helpen op weg naar gezond, jongvolwassen gedrag.” Ik krijg er tranen van in mijn ogen.

Eugeen Hoekstra 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):