Colomn: Jaar 2019: gemeente wil dichter bij de burgers staan

Wat heeft de gemeente Schagen voor ons in petto volgend jaar ? Ik geef alvast een inkijkje in de plannen die in de pijplijn zitten voor 2019.

Uitdaging : Het staat er zo mooi:  het gemeentebestuur wil uitgedaagd worden door zijn inwoners en ondernemers. Zij weten beter dan wij (lees: de gemeente)  hoe je zaken moet uitvoeren. Als dit zo is dan doen wij (lees: de gemeente) het op hun manier, omdat zij de ervaringsdeskundigen zijn. Op die manier ontstaat partnerschap tussen ons en onze inwoners en bedrijven. Gaat dit ook gebeuren?

Dienstverlening: De gemeente wil dat de dienstverlening goed draait en dat de kwaliteit van de besluitvorming in orde is. De vraag is wel hoe gaat de gemeente dit doen. Hoe gaan we dit merken? Ik haal een paar zaken aan: er komt een telefonisch bereikbaarheidsplan, klantprocessen (ik heb geen idee wat hiermee wordt bedoeld) worden geautomatiseerd en ambtenaren worden geleerd  inlevend te communiceren met de burgers.

Gebiedscoördinatoren verbinden dorpen met de gemeente. Dorpsraden mogen rekenen op subsidie per inwoner. Hiervoor stelt het college 93 duizend euro beschikbaar. Daarnaast gaat de gemeente verder met het bestrijden van de bureaucratie, wil het investeren in ICT en in de uitvoering van de Omgevingswet.

Uitbreiding personeel en ICT:  wie meer kwaliteit wil bieden gaat kosten maken. Het college wil de taken uitbreiden van de gebiedscoördinatoren en een manager aanstellen om de dienstverlening naar de burgers te verbeteren. De Regioraad krijgt ambtelijke ondersteuning, er wordt extra geld uitgetrokken voor automatiseringsprogramma’s en er wordt extra geld opzij gezet voor organisatieontwikkeling. Voor deze maatregelen wil het college maar liefst € 523.000,– uittrekken. 

Begraaftarieven: de begraaftarieven worden kostendekkend vastgesteld. Het college wil van dit standpunt af. Lagere opbrengst 70 duizend euro.

Right to Challenge: Verder gaat de gemeente de Right to Challenge organiseren en gaat ze samen met de gemeente Den Helder een urban data center (informatiedatasysteem samen met het CBS)) opzetten. De Right to Challenge is dat als burgers kunnen aantonen dat ze een taak beter en goedkoper kunnen doen dan de gemeente, zij die taak mogen overnemen. Een voorbeeld: de gemeente stopt het onderhoud van een dierenweide. Via Right to Challenge hebben bewoners het beheer van de Dierenweide overgenomen. Het klinkt wel echt naar ‘doen jullie het maar voortaan, we hebben er geen zin meer in.’ 

Brainstormsessies: Voor de prioritering van gemeentelijk beleid en bij de uitvoering van grote projecten organiseert de gemeente  brainstormsessies. Het college wil draagvlak creëren via debat en zijn besluiten krachtiger maken door van goede ideeën van zijn inwoners te gebruiken.

Het college bezoekt in deze periode elk dorp en elke wijk tweemaal. Inwonersinitiatieven worden zo mogelijk beloond met maximaal 15 duizend euro.

Eugeen Hoekstra

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 30 december 2018
Categorie: Archief Column
Aantal views: 12
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):